2024. 05. 18. szombat

Erik, Alexandra
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

Miskolc korszerű technológiával csökkenti a lerakott hulladék mennyiségét

Lerakták az épülő hulladék-előkezelő alapkövét
A „Miskolc és térsége települési szilárdhulladék-kezelési rendszerének továbbfejlesztése” című, az EU Kohéziós Alapja által támogatott program keretében kiterjesztik a szelektív hulladékgyűjtést és olyan hulladék-előkezelő művet építenek Hejőpapiban, amely éves szinten több ezer tonnával csökkenti a lerakott hulladék mennyiségét Miskolc és további 36 település esetében.

A program célja a térség hulladékgazdálkodási rendszerének korszerűsítése és a lerakásra kerülő hulladék mennyiségének csökkentése. Ennek érdekében, a projekt részeként felépül egy 4000 négyzetméter alapterületű mechanikai hulladék-előkezelő, amely korszerű technológiával, mechanikai és optikai eszközökkel válogatja szét a lakossági eredetű kevert hulladékot. A válogatás célja kettős: egyrészt az újra felhasználható másodnyersanyagok, a fém és a műanyag, másrészt az energetikailag hasznosítható, magas fűtőértékű, ún. RDF-termék (Refuse Derived Fuel) elkülönítése, ezzel másodlagos tüzelőanyag előállítása. A korszerű technológiának köszönhetően több mint 22%-kal csökken a tényleges lerakásra kerülő szemét mennyisége.

Az üzem alapkőletételén Miskolc polgármestere, dr. Kriza Ákos elmondta: Miskolc újabb fontos lépéssel halad tovább a környezetbarát városfejlesztés útján. „Meggyőződésem, hogy az egykoron nehéziparral terhelt városunk, sőt az egész régió számára kulcsfontosságú, hogy a környezetvédelem és a fenntartható fejlesztések előtérbe kerüljenek. Szeretnék emlékeztetni mindenkit, hogy Miskolcon, a mostani városvezetés alatt valósult meg Kelet-Európa legnagyobb geotermális projektje. A hulladék-előkezelő mű, és a hamarosan rajtoló szelektív hulladékgyűjtési program két újabb olyan eleme a megújuló Miskolcnak, melynek során az emberek mindennapjaiban is megjelenik a környezettudatosság” – mutatott rá a városvezető.
A mechanikai hulladék-előkezelő mellett a projekt részeként szelektív hulladékgyűjtési rendszert vezetnek be a településeken. A szelektíven gyűjtött és szétválogatott hasznosítható hulladékok megfelelő tárolása érdekében pedig két fedett bálatároló is épül. Ez a technológia hozzájárul a rendszer fenntartható működéséhez, általa csökkenthető a magas összegű, környezetvédelmi célú lerakási járulék összege és több száz tonna hulladékot sikerül újrahasznosítani.

A létesítmények kivitelezését a közbeszerzésen nyertes MGH Miskolc Konzorcium végzi (tagjai: MENTO Környezetkultúra Kft., GEOHIDROTERV Mérnökgeológiai, Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kft., HE-DO Útépítő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.). A szerződés szerint a rendszernek 2015 januárjától kell működnie, a projekt végleges lezárása 2015 áprilisára várható.

Miskolc és további 36 település lakossága számára a leginkább észrevehető változást a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés kiépítése jelenti, amelynek keretében már a következő hónapoktól 35.000 db., a hulladékok szelektív gyűjtésére alkalmas műanyag edény kerül a háztartásokba. Fontos eleme a programnak a szerves hulladékok eltérítése a lerakóról, ezért a 2000 fő alatti településeken 5 000 db, a háztartásban keletkező szerves anyagok visszaforgatására alkalmas házi komposztálót is kiosztanak. A nagyobb településeken bevezetik a zöld hulladékok zsákos begyűjtését is.

A rendszer része lesz 7 nagyobb, 16 m³-es és egy kisebb, 8 m³-es felépítményű, szelektív hulladék elkülönített gyűjtésére alkalmas jármű, amelyek az elmúlt héten megérkeztek és a következő hetekben állnak munkába a közszolgáltatást ellátó Mirehuköz Nonprofit Kft-nél.

A program része a három, nagy népszerűségnek örvendő miskolci hulladékudvar fejlesztése is, ahová újrahasználati központokat telepítenek. Átszervezik a szelektív hulladékgyűjtő szigetek rendszerét is.

A projekt a számok tükrében
A projekt eredetileg 2,2 milliárd forinttal támogatott költségei mellé 2013-ban kormánydöntés alapján 1,2 milliárd forint többlettámogatás járul, míg a tagönkormányzatok által biztosítandó összeg több mint félmilliárddal, 522 millió forinttal csökkent. A projekt jelenlegi elszámolható összköltsége 3.693.374.200 Ft, amelyből 3.407.071.847 Ft a támogatás és 290.763.353 Ft az önerő.

A létesítményeket a Miskolc Térségi Konzorciumot alkotó önkormányzatok 100%-os tulajdonában lévő nonprofit közszolgáltató fogja működtetni, így nyomon követhetők lesznek a költségek és biztosíthatóak a lakosság számára elfogadható szolgáltatási díjak.


A Miskolc Térségi Konzorcium tagönkormányzatai:

A programot a korábban a térség hulladékgazdálkodásának fejlesztésére létrejött Miskolc Térségi Konzorcium – mint önkormányzati tulajdonközösség – valósítja meg, amelynek gesztora Miskolc önkormányzata. Tagja 37 települési önkormányzat: Alsózsolca, Aszaló, Boldva, Borsodgeszt, Borsodszirák, Bükkaranyos, Bükkszentkereszt, Csincse, Emőd, Felsőzsolca, Gelej, Harsány, Hejőbába, Hejőkeresztúr, Hejőpapi, Hejőszalonta, Hernádnémeti, Igrici, Kisgyőr, Kistokaj, Mezőcsát, Miskolc, Nemesbikk, Ónod, Oszlár, Répáshuta, Sajólád, Sajóörös, Sajópálfala, Sajópetri, Sajósenye, Sajószöged, Szakáld, Szirmabesenyő, Tiszakeszi, Tiszapalkonya, Vatta.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek