2024. 04. 30. kedd

Katalin, Kitti
1 EUR 391 HUF
1 GBP 457 HUF

Meddig ömlik még az Olasz kút vize a Hejőbe?

Több olvasónk is kérdezte már szerkesztőségünktől, hogy meddig ömlik még a miskolctapolcai Olasz kút vize a Hejőbe, és mikor ihatjuk végre majd újra ebből a forráskútból a vizet?

 

Feltettük a kérdést Vojtilla Lászlónak, a MIVÍZ Kft. szolgáltatási igazgatójának, mert az ígéret szerint, egy hónappal ezelőtt már úgy volt, hogy visszakapcsolják a forráskutat.

– Ezt a jövő héten már biztosan megtehetjük, – mondta. Az árvíz óta, két és fél hónap szivattyúzás után, újra az Olasz forrásfoglalás vize lesz a rendszerben.
-Az, hogy eddig máshonnan kaptuk a vizet többletköltséget jelent a cégnek?
– Csak azért nem, mert kis részben az ÉRV-től, nagyobb részben pedig kisebb forrásokból vettük a vizet. A szivattyúzás mindenképpen költség, de így nem öntötte el a Barlang fürdőt a víz. Ez is fontos szempont.
Sokan attól tartanak, hogy a körbehomokzsákozott résznél lévő fák gyökere körül annyira elázott a talaj ez idő alatt, hogy kidőlnek majd egymás után.
– Nem valószínű, mert a homokzsákok alatt körben van fóliázva a talaj, s ezen folyik a víz, így védve van a fák gyökere.
– Ha már a vizekről beszélünk, akkor hadd kérdezzem meg, hogy a Békás tóhoz vezető úton, ahol források törtek fel, és a díszburkolatos járda is beszakadt már, mi történik majd?
– Sajnos azzal semmit sem tudunk kezdeni, majd vissza kell tömedékelni a földet, és megcsinálni újra a járdát. Egykor itt több forrás táplálta a tavakat, s vélhetően valahol a mélyben barlangrendszer is húzódhat, amelyre a földtörténet és az emberi kéz ráhortda a rétegeket, de ugye amikor ilyen bőven van csapadék, akkor a víz utat talál magának. Ennek tudható be, hogy ezek a források most időről időre felbukkannak valahol.

-obe-

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek