2024. 05. 15. szerda

Zsófia, Szonja
1 EUR 386 HUF
1 GBP 450 HUF

Modern, egyedi ékszergyártás lépésről lépésre

Addig a pontig, míg egy ékszer elkészül és kikerül az ékszerüzlet kínálatába, kirakatába, nagyon sok tervezésre és aprólékos munkára van szükség. Az ékszerszakma egy igazán izgalmas világ, melybe érdemes bepillantást nyerni.

Egyedi ékszer tervezése során a speciális kívánságok is valóra válnak. Minden darab elkészítése rengeteg tervezést és munkát igényel, ugyanakkor a megrendelő elégedett mosolya kárpótol a fáradozásért.

Az ékszerszakma rendkívül szerteágazó iparág, melynek részeként vannak, akik az egyes darabok értékét becsülik meg, míg mások az értékesítés területén tevékenykednek. Emellett azok is sokan vannak, akik az ékszertervezés területén teljesednek ki és nap mint nap azon dolgoznak, hogy csodaszép darabok jöjjenek létre.

Inspiráció és tervezés: az első lépés

Az inspiráció elengedhetetlen része a folyamatnak, hiszen egy jó ötlet nélkül a tervezés sem valósulhat meg. Ma már rengeteg alternatíva áll rendelkezésre az ihletszerzésre. Sor kerülhet egy teljesen egyedi ötlet megvalósítására, a meglévő modellek tovább fejlesztésére vagy más források alapján történő inspirálódásra. Ebből jól látszik, hogy sokféle úton el lehet indulni.

Ha megvan az inspiráció, akkor sor kerülhet a tervezésre. Egykor az ékszertervezők papírra vetették elképzeléseiket, azonban ez ma már a múlté. Az innovációnak és technológiai fejlettségnek köszönhetően ma már egy 3D modellező program segíti a szakemberek munkáját. Ráadásul így a folyamat is sokkal gördülékenyebb és szemléletesebb lehet.

A virtuális térben szabadon forgatható a létrehozott ékszer, sőt az igazán professzionális szoftverek akár egyfajta virtuális szobrászkodást is lehetővé tesznek. A kész művet az ügyfél vagy egy vezető szemléli meg és a visszajelzések alapján további finomításokra kerülhet sor.

Az első prototípus

Ha a tervek elkészülnek és zöld utat kapnak, az nem azt jelenti, hogy nyugodtan hátra lehet dőlni, ugyanis ekkor kezdődik a munka oroszlánrésze. Ekkor kezd az elképzelés valósággá válni. Egy gyantaszerű prototípus készül a tervek alapján, így az ékszer felpróbálhatóvá válik, és még alaposabb képet kaphatunk róla.

Ha javítani kell valamit, akkor a virtuális térben ezt el lehet végezni és a korrigálást követően újabb nyomtatásra kerülhet sor. Ha nem találunk kivetnivalót a prototípusban, akkor megkapjuk a mesterdarabot, mely alapján elkészülhetnek a sorozatgyártott darabok.

Az ékszer születése

A következő lépés a gumiminta elkészítése, amelybe a szakemberek belesütik a formát. A mintába folyékony viasz kerül, így létrejön az ékszerforma. Ezt követően gipsz kerül a formára és kiégetik belőle a viaszt./X/

 

A létrejött gipszformába öntik bele az ezüstöt, platinát vagy aranyat. A végeredmény egy nyers csokor, amely nem túl esztétikus, így kézi vágásra, polírozásra, csiszolásra van szükség, majd egyenként, mikroszkóp alatt belekerülnek a kövek. Ha az ékszer kész, akkor minőségbiztosításon esik át.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Nyári zsongás a belvárosban
Ilyen az, amikor beszippant a belváros - Top 5 program Bár az ország fővárosa egész évben fantasztikus programokat nyújt, ahogy igazán nyáriasra fo…
Szemben a forgalommal
Sávot és irányt is tévesztett az a lengyel kamionos, aki néhány kilométer hosszan szemben haladt a forgalommal. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bev…