2024. 05. 18. szombat

Erik, Alexandra
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF
Eredményes évet zárt a VPOP

Eredményes évet zárt a VPOP

Eredményes évet zárt a VPOPA pálinka, a bor és a vámterület éve volt a tavalyi

A VPOP országos parancsnoka, Dr. Nagy János altábornagy tájékoztatása szerint az országos gazdasági mutatók csökkenése ellenére eredményes évet zárt a VPÉMRP, hiszen a 2009-re tervezett előirányzott bevételi terveket teljesíteni tudta a régió. Kiemelkedő eredményeket ért el a regionális parancsnokság, hiszen többek között a vámterületen 21 százalékkal teljesítette túl az előirányzott bevételeket, ez annak is köszönhető, hogy az e-vámnak köszönhetően az Interneten keresztül zajló, úgynevezett e-vámoltatást választották – részletezte Dr. Nagy János altábornagy, azon a sajtótájékoztatón amelyen a Vám és Pénzügyőrség Észak-magyarországi Regionális Parancsnoksága a 2009 évet értékelte, és az idén január 1-től életbe lépett Fémtörvénnyel kapcsolatos intézkedésekről adtak tájékoztatást.

Szabó Zsolt ezredes, a VMPÉMRP parancsnoka elmondta, hogy a pénzügyőröknek komoly eredményeket sikerült elérnie a bérfőzési szeszadó területén. Ez is mutatja, hogy az elmúlt évben a jó gyümölcsből, jó minőségű pálinkák készültek. Az országos tapasztalatok alapján elmondható, hogy leginkább a regisztrációs adóbevételeken mutatkozott meg a gazdasági válság hatása.

Nem volt kivétel ez alól az Észak-magyarországi régió sem, hiszen ebből az adónemből csökkent leginkább a befolyt bevétel. Tendencia, hogy az emberek a sörről inkább a borfogyasztásra tértek át, így a megyében az egyik nagy, sörgyártással foglalkozó adózó bevételei lényegesen csökkentek. A rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően pozitívumként elmondható, hogy szinte mindenhol ellenőrzött, jó minőségű és megfizethető borokat lehet vásárolni.Az országos eredményekhez viszonyítva is kimagasló a régió környezetvédelmi termékdíjakból befolyt 2009-es bevétele.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 70 százalékkal lépte túl a regionális parancsnokság az előirányzott összeget, amely a környezetvédelmi termékdíjakból folyt be. A regionális parancsnokság funkcionális területein dolgozó hivatásos állomány tagjai szakmai gyakorlaton vettek részt 2009 során, így testközelből ismerkedhettek meg a vámhivatalok gyakorlati munkájával. A korábbi évek gyakorlatával ellentétben a kisebb értékű nyomozások helyett a nagyobb elkövetési értékű nyomozásokat helyezte a parancsnokság előtérbe. Egyik ilyen sikeres nyomozás volt a közelmúltban felgöngyölített több tízmilliós vesztegetési ügy is, melynek során egy nemzetközi vegyipari gyár két korábbi vezetőjét vették őrizetbe a vámosok. A regionális nyomozó hivatal székhelyét Egerből Miskolcra helyezték át, racionális szempontok alapján.

Már tavaly elkezdték a felkészülést, igaz a Fémtörvény csak 2010. január elsejétől lépett életbe, amelynek fő célja a fémhulladék kereskedelem legalizálása, az illegális áruforgalom felszámolása. A törvény társadalmi és bűnüldözési prevenciós szempontból bizonyára hasznos, de az illegális fémkereskedelem felderítésére szakosodott a vám-, és pénzügyőrség speciális helyszíni csoportjai végzik az ellenőrzéseket. A törvény kontrollálásához létszámbővítést terveznek így a Mélységi Ellenőrző Csoportnál jelentkező létszámhiány is megoldódik.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek