2024. 05. 7. kedd

Gizella
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF

Cégek,tervek,munkaügyek Tiszaújvárosban

Az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat és az általános iskolát érintő kérdések álltak a középpontban a képviselő-testület március 29-én rendezett ülésén. A grémium elfogadta a cégek 2012. évi üzleti terveit, úgy döntött, hogy megszünteti a Vásárhelyi iskola Dózsa György úti telephelyét, és kifejezte azon szándékát, hogy a Kazinczy iskola fenntartói jogát átadja a Tiszaújvárosi Református Egyházközségnek.

Napirend előtt Bráz György polgármester köszöntötte Tógyer Lajost, a Veronika Szálloda tulajdonosát, aki március 15-e alkalmából Magyar Ezüst Érdemkereszt állami kitüntetésben részesült. Ezt követően zárt üléssel kezdte meg munkáját a testület. Ennek végeztével Bráz Gyögy arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a posztjáról lemondott Csikász Gábor helyett a testület Taucz Ernő nyugalmazott műszaki vezetőt választotta a Tiszaújváros jövőjéért Alapítvány kuratóriumi tagjává. A polgármester szólt arról is, hogy tájékoztatást adott a képviselőknek arról, hogy levélben informálta a MOL és a TVK vezetését arról, hogy az önkormányzat miként tudná elősegíteni azt, hogy a tervezett butadién-projekt Tiszaújvárosban valósuljon meg.

Nehéz év vár a cégekre

A zárt ülésen kezdődött és a nyílt ülésen folytatódott az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok 2012. évi üzleti terveinek tárgyalása. A négy cég sajátos feladatokat old meg, helyzetük is eltérő, ám mindegyikre jellemző, hogy kedvezőtlen gazdasági környezetben kell tevékenykednie. Éppen ezért gondos előkészítés után terjesztették be üzleti terveiket, melyek a testület által korábban elfogadott irányelveket tükrözik. Általános feladat a likviditás megőrzése, a költségek optimalizálása, az üzleti tervben meghatározott árbevétel elérése, a pályázati források bevonása. A TiszaSzolg 2004 Kft. mintegy 2,3 milliárd forintos árbevétel mellett 58 millió forintos eredménnyel számol.A pozitív eredményhez elengedhetetlen a cég ingatlanértékesítési tevékenységének javulása. A közszolgáltatások színvonalas ellátása mellett a szennyvíztelep rekonstrukciója is kiemelt feladat. A Tisza Média Kft.-nél 73 millió forint a tervezett árbevétel és szerény, 315 ezer forintos eredmény a cél. A Tisza Televíziót és a Tiszaújvárosi Krónikát működtető cégnél költségcsökkentő tényező, hogy székhelye immáron saját tulajdonában van, s a korábbiaknál többet ,,hozhat a konyhára” az új reklámstratégia. A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. 290 millió forintos árbevétellel és 700 ezer forintos mérleg szerinti eredménnyel készítette el üzleti tervét. A cégnek jelentős feladata lesz a közfoglalkoztatás terén, ugyanakkor kevés külső – azaz nem az önkormányzattól származó – bevétellel számolhat. A Tiszaújvárosi Sport-Park Nonprofit Kft. üzleti tervében 102 millió forintos árbevétel és 19,5 millió forintos veszteség szerepel.Edzőtáborok, sportnapok szervezésével azonban javítható a mérleg, ezt bizonyítja a tavalyi esztendő is, hiszen mintegy 36 százalékkal nagyobb árbevételt ért el a tervezettnél a társaság.

Megszűnik a Vásárhelyi

Tiszaújváros – a jelenlegi oktatáspolitikai nézetek szerint – a szegregáló települések közé tartozik, mivel a Vásárhelyi iskola Dózsa György úti telephelyén magas a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók száma. A megyei kormányhivatal tavaly májusban végzett ellenőrzést az akkor még alsó- és felső tagozatot is működtető iskolában, s azt állapította meg, hogy az intézmény a hátrányos helyzetű tanulók magas arányával megsérti az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőségről szóló törvényt. A jogsértő gyakorlat megszüntetésének első lépéseként a 2011/2012-es tanévtől a felsősök már a városi iskolákban tanulnak. Most a testület az alsós évfolyamok integrálásáról határozott. Az iskolába jelenleg a négy évfolyam egy-egy osztályában összesen 32-en tanulnak, közülük 14-en halmozottan hátrányos helyzetűek. A szegregáció felszámolásán túl az is a Dózsa György úti telephely (lényegében a Vásárhelyi iskola) megszüntetését indokolja, hogy ilyen létszám mellett rendkívül gazdaságtalan a telephely működtetése. A tervek szerint tehát megszűnik Tiszaszederkényben az alapfokú oktatás. A 2012/2013-as tanévben az 5. osztályba lépőket az elképzelések szerint a Hunyadi, a Kazinczy és a Széchenyi iskolában működő osztályokban helyeznék el. A 2., 3., és 4. osztályok az adott osztályközösségek megtartásával az Arany és a Hunyadi iskolában kapnának helyet. A tanulók elhelyezésére a képviselő-testület májusi ülésére készül konkrét javaslat.

Egyházi Kazinczy

Egy másik iskolaügyben a Kazinczy iskola alkalmazotti körének (100 %-os) kezdeményezését méltányolta a testület. Aszülők által is több mint 90%-os arányban támogatott terv szerint az önkormányzat 2012. augusztus 31-i hatállyal az iskola fenntartói jogát átadja a Tiszaújvárosi Református Egyházközségnek. Az egyházi intézmény közoktatási tevékenysége iránti igény Tiszaújvárosban is jelentkezett az elmúlt évek során – a Kazinczy iskola nevelőtestületében is – a Magyarországi Református Egyház pedig kész vállalni az egyházi iskola fenntartását. Az intézkedés átszervezésnek minősül, az ezzel kapcsolatos eljárást május 31-ig kell lefolytatnia a Polgármesteri Hivatalnak. Az átadással kapcsolatos tárgyalásokra Bráz György polgármester kapott felhatalmazást a testülettől. A tárgyalások e héten megkezdődtek.

Ferenczi László

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek