2024. 05. 27. hétfő

Hella
1 EUR 385 HUF
1 GBP 452 HUF

A magyarok bíznak az uniós intézkedésekben

 

Megjelent az Eurobarométer 76 nemzeti jelentése, amiből kiderül, hogy a magyarok pozitívabban ítélik meg az Unió gazdasági válságra adott intézkedéseit, mint az uniós átlag.

A magyar válaszadók relatív többsége szerint az EU jó irányba halad a gazdasági válságból való kiút és az új kihívásokra adott válaszlépések terén. A hazai lakosok az európai uniós átlagnál fontosabbnak ítélik a válság leküzdésére felvázolt lehetséges eszközöket, általánosságban bíznak az Unió kezdeményezéseiben. A felsőoktatás az egyetlen terület, amelyet a magyarok – kis mértékben – az EU átlagnál kevésbé fontos eszköznek tartanak.

Az Európa 2020 céljainak többségét a magyarok optimistábban, illetve reálisabban elérhetőnek látják, mint az EU27 átlaga. Az egy évvel ezelőtti eredményekhez képest ez az optimizmus azonban kis mértékben csökkent. Az Európai Unió prioritásait a magyarországi válaszadók az uniós átlagnál valamivel nagyobb mértékben támogatják általában. A munkahelyteremtés, a szegénység elleni küzdelem és a fiatalok elhelyezkedését találják a legégetőbb kihívásoknak.

Az uniós átlaghoz hasonlóan Magyarországon továbbra is a televízió az elsődleges tájékozódási csatorna. Az internet a hazai és uniós hírekről való tájékozódás másodlagos forrása annak ellenére, hogy a lefedettség Magyarországon alacsonyabb mint az EU-s átlag. A televízió domináns szerepe a tájékozódásban a nyomtatott sajtó és a rádió kárára alakult ki. Az uniós átlag másodlagos tájékozódási forrása a nyomtatott sajtó. Az Eurobarometer 76 a válaszadók közösségi hálózatokhoz való viszonyát is feltérképezte. A válaszokból kiderül: a magyar válaszadók sokkal inkább elfogadóbbak az új típusú kommunikációs eszközök iránt, mint az EU 27 átlaga.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek