2024. 06. 18. kedd

Arnold, Levente
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Technika
  • »
  • Ezeket a szempontokat érdemes mérlegelni, ha korszerű mosógépet vennél

Ezeket a szempontokat érdemes mérlegelni, ha korszerű mosógépet vennél

Míg régen az egyik legfáradságosabb munka a mosás volt, manapság már igen könnyű ez a művelet. Az automata mosógépek korában legfeljebb némi hajolgatás és a teregetés az, ami fizikai igénybevételt kíván.

Konkrétan a ruhaneműk súrolásával nem kell bajlódnia annak, aki korszerű mosógépet vásárol a Pepita.hu webáruházból. Mivel manapság megannyi különféle készülék közül lehet választani, így készítettünk egy rövid összefoglalót, amiből kiderül, hogy milyen szempontokat kell mérlegelni főként a mosógép kiválasztása során.

Hova fog kerülni a mosógép?

Ha csak nem most építkezel, akkor minden bizonnyal korlátozottak a lehetőségeid a mosógép elhelyezését illetően. Jellemzően a fürdőszobába vagy a konyhába szokták tenni őket, vagy ha van külön mosókonyha, akkor oda.

Sok lakásban meglehetősen kicsi a fürdőszoba. Ha oda szánod a készüléket, akkor érdemes felültöltős vagy slim kialakítású, elöltöltős típust választanod. Utóbbi esetben mindenképpen kalkulálj azzal is, hogy a mosógép ajtaját teljesen ki kell tudnod nyitni, máskülönben a berendezés könnyen bepenészedhet.

Konyhába értelemszerűen csak elöltöltős masina jöhet szóba, ha beépítésre kerül a konyhapult alá. Amennyiben viszont egy tágas mosókonyhába kerül majd a gép, akkor célszerű lehet egy nagyobb dobbal rendelkező, elöltöltős változatban gondolkodni, különösen, ha több gyermek is van a családban.

Legyen-e a gépnek szárító funkciója?

Manapság már lehet kapni olyan multifunkciós gépeket, amelyek mosásra és szárításra is használhatók. A kisebb méretű lakásokba, ahol nem lehet helyet találni egy önálló mosógépnek és egy különálló szárítógépnek, ideális lehet egy ilyen készülék.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az ilyen berendezések nem tudnak annyi ruhát megszárítani, mint amennyit egyidejűleg képesek kimosni. A szárítás előtt tehát mérlegelni kell, hogy mik azok a ruhaneműk, amikre hamarabb szükség lesz, és csak azokat szabad a gépben hagyni a szárítás idejére.

Mekkora a mosógép energiafogyasztása?

Az energiahatékonyan üzemelő mosógépek egy mosási ciklus során nem haladják meg az 1 kWh energiafogyasztást. A jobb minőségű készülékek esetén ez az érték akár 0,76 kWh is lehet.

Az sem mindegy, hogy mennyi vizet használ a készülék egy-egy program során. Optimális esetben nagyjából 40-50 liter víz az, ami elfogadható, az ennél több vizet használó mosógépek elavult technológiával működnek.

Mennyire hatékonyan képes centrifugálni az adott gép?

A centrifugálás hatásfokát is betűjelekkel látják el. Az “A” jelzést a leghatékonyabb készülékek kapják, ebben az esetben a kicentrifugázott ruhák víztartalma legfeljebb 45% lehet.

Mekkora zajszinttel üzemel a készülék?

Ha nemcsak alkalmanként szeretnéd használni a mosógépet, hanem rendszeresen, akkor a zajszintje is igencsak lényeges lehet. A csúcsminőségű masinák legfeljebb 50 decibeles hanghatás mellett végzik a dolgukat, míg az olcsóbb, gyengébb változatok esetén ez az érték könnyen meghaladhatja akár a 60 decibelt is./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek