2022. 01. 21. péntek

Ágnes
1 EUR 356 HUF
1 GBP 427 HUF

Cári hallevest, harcsapaprikást, halászlevet kóstoltunk…

…sok ezer vendéggel közösen, akik szombaton Tiszaújvárosi Halászléfőző Fesztivált választották a programokból. Először is engedtessék meg nekem egy személyes megjegyzés.

Olyan isteni harcsapaprikást, mint amit a hejőkeresztúri csapat, s olyan fenséges halászlevet, mint a ” Csuka vad csuka” csapat készített, már nagyon régen ettem, de az a halgombóc amit a Tiszaszolg Kft. csapatának asszonyai kínáltak, sem volt semmi.

 

 

 

-A kezdeményezés nem mai, hanem kilenc évvel ezelőtti, és némi technikai szünet után az idén az Önkormányzattal közösen folytatjuk,- meséli Tógyer Gyula vendéglős, a rendezvény kitalálója, ötletgazdája. – Most 87 csapat versengett az ország szinte minden területéről, s Európa számos országából, úgyhogy nagyon büszkék lehetünk rá, a szakemberek véleménye szerint is.

Benke László, a magyar gasztronómia guruja volt a zsűri elnöke, akitől a zsűrizés közben a következőket hallottuk: első szempont a bírálatnál a küllem, a látvány, azután jön az illat az íz hatás. Az sem jó, ha jellegtelen az étel, de az sem túlzottan dominál valamelyik fűszernövény. Mondhatjuk, hogy a gasztronómiában is legjobb az arany középút.

Bráz György polgármester is meglepődött, hogy ilyen sok vendég látogatott el a rendezvényre: – A rendezvény újraindítása rendkívül sok feladatot jelentett számunkra, – sziget rendbetétele, a város lakosainak zökkenőmentes idejuttatása – de számomra is bebizonyosodott, hogy ez egy nagyon népszerű program, s a tanulságok levonása után jövőre is folytatnunk kell.

Lássuk, mi rotyogott a csapatok bográcsaiban! A legtöbb csapat vegyes, hagyományos tiszai hallét főzött, s az már csak a változatosságot jelzi, hogy egy, négy hat, nyolc, vagy tíz féle hal került az alaplébe. Persze találtunk Bajai halászlevet, gyufatésztával, balatoni halászlevet, és Cári halászlevet is, amely az Ukrajnából érkezett Éhes Kozákok csapatánál rotyogott a bográcsban. Amikor azt mondta a főszakácsuk, hogy kakasból és vodkából van az alaplé, azt hittem viccelnek, de azután megmutatták, hogy az elkészült kakaslevesbe teszik a lazac, a kecsege, a beluga, és a tokhal szeleteket, hinnem kellett a séfnek. A sok finomság között még egy különlegességre felfigyeltünk a halból készült töltöttkáposztára, amely így talán elsőre furcsán hangzik, de a végeredmény egy igazi könnyű, egészséges, ízletes étel lett.

OBE_OL

 

További képek a galériában: Galéria megnyitásához kattintson ide!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Az év szaloncukra 2021. - Az Eucharisztikus Kongresszus süteményének szaloncukor verziója nyerte el a díjat         …
A legmenőbb fűszertartók
A fűszerőrlők, valamint a só- és borsszórók nem csak praktikusak, de konyhánk egyik elengedhetetlen felszerelései is.       …

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum