2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Cigány származású fiatalok támogatási rendszere a rendőri pálya választásának ösztönzésére

Cigány származású fiatalok támogatási rendszere a rendőri pálya választásának ösztönzésére

Újabb öt cigány származású fiatallal kötött szerződést a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság. Az ünnepélyes aláíró ceremónián dr. Vereckei Csaba r. dandártábornok megyei főkapitány mellett részt vett Farkas Félix a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei területi Roma Önkormányzat elnöke is.

A 2012. évben támogatás elnyerésére tizennégyen nyújtottak be pályázatot, az alkalmassági vizsgálatokon az öt legjobb eredményt elérő tanulóval kötött most támogatási szerződést a főkapitányság:
Horváth Gézával – a szerencsi Bocskai István Gimnázium, Szakközépiskola 3. évfolyamos tanulójával, Radványi Nikolettel – a mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola 2. évfolyamos tanulójával, Sándor Viktorral – a sárospataki Vay Miklós Szakiskola 4. évfolyamos tanulójával, Gulyás Mihállyal – az abaújkéri Wesley János Többcélú Intézmény 3. évfolyamos tanulójával és Zsíros Katalinnal – a miskolci Berzeviczy Gergely Szakközépiskola és Szakképző központ 4. évfolyamos tanulójával.

 

Lényeges változás a korábbi kiírásokhoz képest, hogy most már minden középfokú oktatási intézmény tanulója pályázhat a támogatás elnyerésére (korábban csak érettségit adó iskolák tanulói tehették). A szakiskolák diákjainak ez esetben vállalniuk kell az érettségi megszerzését, tehát tanulmányaik folytatását a szakiskola befejezését követően.

Szintén lényeges változás, hogy a nappali tagozat első, második, vagy harmadik évfolyamán tanulók jelentkezhettek, míg korábban csak a második és harmadik évfolyamosok tehették ezt.

Információs háttér:

Cigány származású fiatalok rendőrré válásának elősegítését célzó ösztöndíj pályázatát 16 évvel ezelőtt, 1996-ban hirdette meg először a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság. Az első alkalom óta a megye 19 különböző szakközépiskolájából összesen 41 fővel kötött a főkapitányság szerződést. A legtöbb sikeres pályázó (14 fő) a Diósgyőr-Vasgyári Szakképző Iskola és Kollégium tanulói közül került ki.

A támogatási rendszer segítségével eddig tizenegyen kerültek a rendőrség tagjainak sorába. Közülük heten teljesítenek jelenleg is szolgálatot megyénk 5 különböző kapitányságának állományában (Edelény, Sátoraljaújhely, Kazincbarcika 1-1 fő járőri, Ózd 2 fő járőri, Miskolc 1-1 fő fogdaőri, illetve nyomozói munkakörben).

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságnak jelenleg 4 tanulóval van érvényes, középiskolai tanulmányaik hátralevő idejére szóló támogatási szerződése. A Miskolci Rendészeti Szakközépiskola 2012. évi felvételi eljárásában három támogatottunk vett részt. Elért eredménye alapján közülük egy fiatal lett szeptembertől az iskola hallgatója.

A program során a főkapitányság vállalja, hogy a támogatott részére, középiskolai tanulmányai hátralevő idejére az alábbi juttatásokat biztosítja:

  • a diákotthoni, kollégiumi szállás és a menzai étkeztetés költségeinek teljes körű térítése;
  • tanévenként –legfeljebb 25.000 forint értékben – ruházkodási segély;
  • tanszersegély (a tankönyvek költségeinek teljes mértékű térítése, az egyéb taneszközök esetében tanévenként legfeljebb 4500 Ft értékhatárig;
  • az előző félév végi tanulmányi eredmény függvényében a tanév alatt, havi rendszerességgel folyósított pénzbeli juttatás:

A 2008/2009-es tanévtől országosan, a felsőoktatási intézmények nappali tagozatán tanuló fiatalok részére is meghirdetésre került az ösztöndíjpályázat. Ennek a támogatásnak az elnyerésére nappali tagozaton jogi, igazgatási, gazdaságtudományi, műszaki vagy informatikai képzési területen tanulók pályázhattak, melyre ebben az évben megyénkben nem volt jelentkező.

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Veszélyes tipegők
Egymásra halmozott hamis gyermekszandálokat találtak egy román rendszámú teherautóban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénz…
125541
„Elrejtett almák”   Noname dobozokba csomagolt hamis fülhallgatókat és játékkonzolokat foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési …
Országúti seftelés
Egy utcai bizniszelésre figyeltek fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. A gyor…

További cikkek