2024. 05. 6. hétfő

Frida, Ivett
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Főételek
  • »
  • Borjúbríz babéros mártással, szalvétagombóccal (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

Borjúbríz babéros mártással, szalvétagombóccal (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

Hozzávalók 8 személyre:

0.8 kg megtisztított borjúbríz,

egy sárgarépa, egy petrezselyem gyökér,

10 szem egész bors,

2 friss babérlevél, só

Elkészítési javaslat

Egy liter vizet felforralunk a fűszerekkel és a borjúbrízt megabáljuk benn 10 percig.

 

 

A mártás hozzávalói:

2 db friss babérlevél, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél citrom héja (csak a sárga rész), 1 evőkanál kapri bogyó, 1 kisebb csemege uborka, 1 ek cukor, 1 ek étolaj, 1 ek liszt, 1 dl száraz fehér bor, 1 ek dijoni mustár

A babért, hagymát, fokhagymát, citrom héjat, kapri bogyót, uborkát aprítógépben finomra vágjuk. Az olajon a cukrot megkaramellizáljuk, rátesszük a lisztet, kevés ideig pirítjuk, majd hozzáadjuk az aprított fűszereket, tovább pirítjuk, majd felöntjük a bríz aba-levével, hozzáadjuk a mustárt, fehér bort és jól kiforraljuk.

Leszűrjük és a feldarabolt brízt a mártásban melegen tartjuk.

Szalvétagombóc -Serviettenknödel

 

A szalvétagombóc egy kb. 7-8 cm átmérőjű. zsömlegombóc tészta szelet.

A nevének jelentéséből következtethető hogy szalvétában/ruhában főzték ki.

Az osztrákok kedvelik az un. Serviettenknödel-t,  szaftos húsokhoz (ragukhoz és  pörköltekhez) eszik. Fokhagymás-paprikás tejföllel, önálló ételként is fogyasztják.

 

Hozzávalók 2db rúdhoz:

5db szikkadt zsemle

2 dl tej

2 tojás

10 dkg füstölt szalonna

1 fej hagyma

2-3 ek liszt

Só, bors, magyaros fűszerkeverék

étolaj a fólia kenéshez

vaj,

1 csokor petrezselyem zöldje

50 cm hosszú, alufólia

 

Elkészítési javaslat:

A szalonnát felkockázzuk, zsírjára sütjük. A zsírban üvegesre pároljuk, a kis kockára vágott hagymát. Kihűtjük.

A zsemléket kis kockákra vágjuk, és egy tálba halmozzuk.

A tojásokat kikeverjük a tejjel, és ízesítjük, sózzuk.

A kihűtött szalonnás hagymát és a tojásos tejet ráöntjük a zsemlére, összekeverjük.

Pihentetjük egy kicsit hogy felszívja a nedvességet.

Ezután megszórjuk egy kanál liszttel és átkeverjük, majd folyamatosan adjuk hozzá a többi kanál lisztet. Mindezt jól összekeverjük, jól összenyomkodjuk, és fél órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.

 

Az 50 cm hosszú alufólia csíkot leterítjük beolajozzuk. A gombócmasszából 2 vastag hurkát formázunk, a fóliát szorosan felcsavarjuk. A két végét szorosra tekerjük.

Lobogó vízben alaposan betekerve, 30 percet főzzük.

 

Kivesszük a fóliából és cikkekre vágjuk.

Tálon elrendezzük és barnulásig forrósított vajjal leöntjük, petrezselyemmel megszórjuk.

 

Jó étvágyat hozzá!

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek