Gombás, sonkás rostélyos, rántott sajton
vegyes körettel, párolt zöldséggel
A gombás, sonkás rostélyos hozzávalói:
80 dkg marha hátszín kicsontozva, szeletelve
10 dkg liszt ,
10 dkg mangalica zsír (vagy 1dl étolaj)
10 dkg vöröshagyma
2 dl száraz fehérbor
20 dkg erdőszéli csiperke gomba
10dkg főtt füstölt házisonka szelet
1 szál zöldpetrezselyem,
só, törött fehér bors,
Pácoláshoz:
2 dl olaj
frissen őrölt fehér bors,
2 gerezd fokhagyma,
mustármag (ízlés szerint, elhagyható)
Rántott sajt hozzávalók:
30dkg félkemény sajt (Trappista, Edami, Hajdú, Bio érlelt félkemény sajt Virágoskút)
2db tojás
liszt
zsemlemorzsa
só
étolaj a sütéshez.
A Gombás, sonkás rostélyos elkészítése:
A marha hátszínből levágott rostélyos szeleteket előző nap étolajban elkevert mustármaggal és fokhagymával, törött fehérborssal készült pácban pácoljuk.
A páclét egy nagyobb méretű nylon zacskóba öntjük majd a hússzeleteket egyesével beletesszük. A zacskó száját összekötjük és a zacskót mozgatva a páclében a húst mozgatjuk. (nem rázzuk!) amikor már minden hússzeletünket befedte a pác egy nagyobb tálban egy éjszakára hűvös helyre kb 5C0 helyezzük
Készítés előtt a rostélyos szeleteket lecsepegtetjük a páctól majd szép szeleteket fólia alatt vágódeszkán kiveregetjük, megsózzuk, lisztbe mártjuk, és kevés forró zsírban elősütjük.
Ezután az elősütött szeleteket egy nagyobb lábasba rakjuk.
A sütésből visszamaradt zsírban megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, kevés fehérborral elkevert vízzel felengedjük, sóval, törött borssal ízesítjük, felforraljuk, majd a húsra öntjük.
Fedővel letakarva, takaréklángon pároljuk.
Közben a sonkaszeleteket felkockázzuk.
A megtisztított és jól megmosott gombát vékonyan felszeleteljük.
A sonkakockákat és a felszeletelt gombát a már majdnem puha rostélyosokra szórjuk. Fedő alatt tovább pároljuk, addig, ameddig a hús a gomba a sonka megpuhulnak.
Tálalásig melegen tartjuk.
A rántott sajtok elkészítése:
A sajtot 8 mm vastag szeletekre vágjuk.
Lisztben forgatjuk, megnyomkodjuk, majd sózott, enyhén felvert tojásban megforgatjuk, végül zsemlemorzsában is megforgatjuk.
A bepanírozott szeleteket újra tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk.
(Duplán panírozzuk)
A panírozás után a sajtot a hűtőbe tesszük egy 30percre, így a sajt lehűl, és sütés közben nem folyik ki.
Sütéskor forró étolajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. (Nem szúrjuk meg a villával, mert a sajt kifolyik!)
Papírszalvétára szedve leitatjuk a fölösleges zsiradékot.
Tálaláskor a rántott sajtszeletekre helyezzük a gombás, sonkás rostélyost, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. Vegyes körettel, párolt zöldséggel
kínáljuk.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!