2024. 05. 19. vasárnap

Ivó, Milán
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

A szerelem mindent legyőz

A romantikus témájú könyvekre az igény szüntelen, hiszen a szerelem az egyik legalapvetőbb emberi szükséglet, valamint annyira szerves részét képezni életünknek, hogy hosszabb-rövidebb ideig ugyan lehet létezni nélküle, de örökre nem érdemes. Nicholas Sparks is tudja ezt, éppen ezért ír ebben a témában. A Hosszú utazás is e csodálatos érzésbe avat be. A regényből filmadaptáció is készült, ami nyilván garanciát nem, de jó jelet jelent.

Ira és Ruth története a 30-40-es években kezdődik, amikor dúlt a világháború. A sors iróniája, hogy a 91 éves férfi túléli a borzalmakat, egy szalagkorlát keresztezi az útját, s küldené a másvilágra. Megpróbál kitartani, de kora és rákbetegsége jelentősen csökkentik túlélési esélyeit; továbbá vajmi kevés a valószínűsége, hogy valaki észreveszi az árokban és megmenti ezen a hideg, hóeséses téli estén. Az ég mégis küld egy angyalt Ruth személyében, aki nem mást, mint a felesége – csakhogy ő majd’ egy évtizede távozott az élők sorából. Ezen a ponton kezdődik a múlt felidézése az élete értelme iránt érzett intenzív és mérhetetlen, ugyanakkor közel sem tökéletes szerelméről (na de egyáltalán mi olyan életben?).

A másik szálon Sophia Dankó köré fonódik. Ő felsőbb egy éves, művészetet tanuló főiskolás lány, és éppen barátnőivel lazul egy szakítás után és miatt. Így sodorja váratlanul az útjába Luke Collinst, a cowboyt, aki különbözik minden eddigi férfitól, akihez a Sophie-nak eddig szerencséje vagy szerencsétlensége volt. Megvan a kémia, az egymásra hangolódás, így nem csoda, hogy rövidesen össze is melegednek, és a lány egyre több időt kezd el tölteni Luke-kal és családjával a farmon. Ám az örömbe üröm is vegyülhet az eltérő társadalmi háttér és életvitel miatt. Mi több, a cowboynak azonban van valami titkolnivalója, amelyet egyelőre nem akar felfedni szerelme előtt.

Sparks nagy meglepetést okoz azzal, hogy ezt a két, időben is különálló szálat remekül egybefonja. Ezzel a húzással a lapokhoz szegezi az olvasót, hiszen innentől nem tudja megállni, hogy ne azon morfondírozzon, vajon mennyire és hogyan fogják a továbbiakban a három szereplő útjai keresztezni egymást. Akiket egyébként nem lehet nem kedvelni, mert a hibáikat, esendőségüket bőven ellensúlyozzák a másikért vállalt küzdelmeik, a kitartásuk

A Hosszú utazásra nem lehet panasz: minden tekintetben korrektre sikeredett a jelenben és múltban játszódó, gyönyörű és megindító szerelemről szóló regény. Így könnyen azok közé tartozhat, amelyet nem felejt el az olvasó könnyen és hamar a befejezése után. A romantikus és érzékeny-érzelmes lelkületűek ne hagyják ki Nicholas Sparks e megindító és szívbe markoló művét, amely után minden bizonnyal a film is el fogja nyerni tetszésüket.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek