2024. 05. 19. vasárnap

Ivó, Milán
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF
Új képzések indulnak az együttműködés révén

Új képzések indulnak az együttműködés révén

Új képzések indulnak az együttműködés révénTöbb új, az országban egyedülálló képzést indít a Miskolci Egyetem a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) korábban is meglévő, már hivatalosan is megerősített együttműködése révén.

A két intézmény korábban is meglévő, jó szakmai kapcsolatát erősíti a szeptember 25-én, Miskolcon aláírt együttműködési megállapodás, mely egyebek mellett új képzések indítását is megfogalmazza:


 
JELNYELVI MENTOR szakirányú továbbképzés

A megállapodás kitér e közös képzés kidolgozására is, amely a jelnyelv mellett további ismereteket is ad a hallgatóknak a siket közösség életéről, jogairól, a sérült emberekkel való kommunikációról, az esélyegyenlőségről, s ami igen fontos, az úgynevezett bilingvális oktatásról.

Az Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék már megkapta a továbbképzés alapítására és elindítására vonatkozó engedélyt az Oktatási Hivataltól. A képzés a már diplomával rendelkezők számára nyújt intenzív jelnyelvi képzést, ezen túl pedig elméleti és gyakorlati órák sorát az említett területekről. A képzés jelentős érdeklődéssel kísérve indult el szeptember 18-19-én.

JELNYELVI LINGVISZTIKA ÉS DIDAKTIKA szakirányú továbbképzés

Az együttműködés további állomása egy új képzési tervezetnek az Oktatási Hivatalhoz való benyújtása; a képzést már kidolgozták a szakemberek Jelnyelvi lingvisztika és didaktika szakirányú továbbképzési szak elnevezéssel.

A szakirányú továbbképzésre diplomás hallássérült személyek jelentkezhetnek, a résztvevők jelnyelvi pedagógus, jelnyelvoktató diplomát kapnak. Az új képzésbe bármely irányú felsőfokú végzettséggel be lehet kapcsolódni, de fontos, hogy a hallgató érdeklődjön a jelnyelvi nyelvészet, továbbá a jelnyelv oktatásának kérdései iránt, s szívesen bekapcsolódjon a kidolgozás alatt álló jelnyelvi BA, a későbbiekben pedig a jelnyelvi MA leendő hallgatóinak felkészítésébe. A képzési idő 3 félév.

 
HÁTTÉR

Miskolcon azért szükséges ezt az ügyet felkarolni, mert a főváros után, ahol 3200 fő felett van a SINOSZ-tagok száma, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében él a legnagyobb siket közösség. A SINOSZ taglétszáma nálunk 1450 fő körül van, s ez messze nem jelenti az összes érintettet. November 11-én A jelnyelv a hétköznapokban és a tudományos kutatásban címmel konferenciát tartunk. Tárgyalások folynak a Miskolci Nemzeti Színházzal, egy jelnyelvvel kísért színházi előadásról, ugyanerre a napra.

ELŐZMÉNYEK

A Miskolci Egyetem Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékén az alkalmazott nyelvészet szakos képzés elindulásának pillanatától (2002/2003-as tanév) jelen volt a jelnyelvi képzés; magyarországi egyetemen valószínűleg elsőként és akkor még egyedül csak itt. Abból a megfontolásból, hogy a hallgatók valamilyen piacképes ismeret birtokába jussanak, ugyanis „alkalmazott nyelvészt” kevés helyen keresnek. Ugyanez a képzés az ötödik hallgatói évfolyammal, idén júniusban befejeződött, de az időközben elindult magyar szakos BA képzés keretében folyamatosan jelen van Jelnyelvi szakértő néven a képzésünk, 50 kredites specializáció formájában, s ebbe a képzésbe bármilyen szakos hallgató az első év elvégzése után bekapcsolódhat. A 2002-ben indult képzés már jelentett egy nagyon laza kapcsolatot a SINOSZ-szal, ugyanis a szakmai órák egy részét Szabó Mária Helga jelnyelvi kutató tartotta, aki akkor a SINOSZ alkalmazásában állt.

A tanszék oktatói közül Csetneki Sándorné dr. Bodnár Ildikó 2007 őszén kezdett el jelnyelvet tanulni, s koordinálni a munkát a tanszék, illetve a SINOSZ Borsod Megyei Szervezete között, mivel a Jelnyelvi szakértő specializáció része a siket kultúra megismerése, s a siket közösséggel való kapcsolattartás, a siket közösségben rendszeresen eltöltött gyakorlat.

A jelnyelv megismertetésére vonatkozó törekvéseink találkoztak a SINOSZ törekvéseivel, ugyanis a SINOSZ is kereste a kapcsolatokat a magyar felsőoktatással. A jelnyelv önálló nyelvként való elismertetése kapcsán felmerült az igény jelnyelv szakos tanárok képzésére, jelnyelvi vizsgarendszer kidolgozása, az európai nyelvvizsgarendszerhez illeszkedő módon.

 

Új képzések indulnak az együttműködés révén Új képzések indulnak az együttműködés révén

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek