2024. 05. 19. vasárnap

Ivó, Milán
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Thaiföldi egyetem delegációja látogatott a Miskolci Egyetemre

Thaiföldi egyetem delegációja látogatott a Miskolci Egyetemre

2016. március 17-én és 18-án a Miskolci Egyetemen tett látogatást a thaiföldi Rajamangala University of Technology Isan (RMUTI) 12 fős küldöttsége. Az RMUTI Thaiföld egyik legnagyobb városában, Nakhon Ratcsaszimában (korábbi nevén Koratban) található, Bangkoktól északkeletre, Isan megye székhelyében. Az RMUTI 5 campusa közül a legnagyobb Thaiföld keleti kereskedelmi kapujának városában található. Az egyetem több karral rendelkező universitas jellegű intézmény.
A Miskolci Egyetem először 2015 nyarán vette fel a kapcsolatot az RMUTI-val. Réthi Gábor 2015. augusztus 26. és szeptember 9. között vett részt az RMUTI által szervezett konferencián, ahol szekcióvezetésre is megkérték. Emellett a thaiföldi intézmény karainak vezetőivel is megbeszélések folytak a lehetséges, elsősorban oktatási és kutatási területet érintő jövőbeni kooperációról. Az első találkozáskor a műszaki és gazdaságtudományi kar érdeklődött legélénkebben a Miskolci Egyetem iránt. Már ekkor is szóba kerültek esetleges együttműködési lehetőségek az Erasmus Plus nyújtotta programok és egyéb oktatási és kutatási együttműködésekre alapozva. Ennek következtében a Nemzetközi Kreditmobilitási Pályázat 2016. február 2-ei fordulójában a Miskolci Egyetem Erasmus Plus együttműködési pályázatot nyújtott be az RMUTI-ra vonat¬kozóan is. (Az Erasmus Plus nemzetközi kreditmobilitási pályázat az Európai Unión kívüli partnerországokba irányuló mobilitási együttműködéseket tartalmazza.)
A Miskolci Egyetemnek jelenleg 3 partnerországban (Örményország, Kolumbia, Ukrajna) 5 partnerintéz-ménye van ezen nemzetközi kreditmobilitási pályázatban. A megvalósítható mobilitások közel fele oktatói és személyzeti mobilitás, másik fele hallgatói mobilitás. A legutóbbi, 2016. február 2-ei fordulóban az Egyetem 10 partnerországra vonatkozóan adta be a pályázatát, ennek eredményei 2016 májusában várhatóak.
A korábbi kapcsolatfelvételnek folytatásaként a napokban a Miskolci Egyetemre látogatott az RMUTI vezeté¬se. A barátságos légkörben zajlott találkozó során a felek bemutatták intézményeiket, illetve az itteni egyete¬mi infrastruktúrával is megismerkedhetett a thaiföldi delegáció. A miskolci karok dékánjai és nemzetközi¬esedésért felelős vezetői a tárgyalások során a jövőbeni együttműködési lehetőségekről egyeztettek a thaiföldi féllel. E jövőbeni gyümölcsöző együttműködés alapjait tette le a Miskolci Egyetem vezetése a keleti nyitás jegyében, aminek első jeleiként tekinthetünk a benyújtott Nemzetközi Kreditmobilitási Pályázatra, valamint a mostani látogatás során a két intézmény között megkötött egyezményre is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek