2024. 05. 19. vasárnap

Ivó, Milán
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

Sikerrel zárult Miskolcon a klímareferensek képzése

– Miskolc a kiváló példa arra, hogy a nehézipari múlt súlyos környezeti örökségét hogyan lehet magunk mögött hagyni, és hogyan lehet környezettudatossá formálni egy várost – fogalmazott pénteken Miskolcon a DIPOL Csoport vezetője, Dr. Fegyveres-Fiskál Gábor abból az alkalomból, hogy átvehették a tanúsítványaikat azok a többségében önkormányzati szakemberek, akik az elmúlt hetekben részt vettek a négy modulból álló, nyolcnapos klímareferens-képzésen Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyén. Az oklevelüket átvevő klímareferensek – részben a Nemzeti Klímaadaptációs Hálózat tagjaiként – sokat tehetnek majd szűkebb-tágabb környezetükben a klímaváltozás hatásai ellen.
A Miskolcon 2015. november 12-én elindult, négyszer kétnapos képzés részeként a résztvevők a klímaváltozással és annak magyarországi hatásaival, egy-egy ország, régió vagy éppen település sebezhetőségének mérésével és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás rugalmasságának lehetséges fokozásával, a települési klímaváltozási stratégia készítésének lépéseivel, a projektekhez, pályázatokhoz tartozó pénzügyi és technikai ismeretekkel, valamint a projektekhez kapcsolódó kommunikáció eszközeivel ismerkedhettek meg.
A tanúsítványok átadásakor a DIPOL Csoport vezetője emlékeztetett rá, hogy ma már 32 ezer miskolci háztartás és majdnem ezer egyéb fogyasztó felerészben megújuló energiából kapja a fűtési célú hőenergiát, így számítások szerint éves szinten majdnem 37 ezer tonna szén-dioxiddal kevesebb kerül a levegőbe a megyeszékhelyen. Legalább ekkora előrelépést jelent a város környezeti fenntarthatósága és élhetősége szempontjából, hogy már a miskolci utcákat járják a legújabb környezetbarát autóbuszok is a városban. Dr. Fegyveres-Fiskál Gábor reméli, hogy a tanúsítványaikat átvevő klímareferensek a jövőben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy újabb és újabb, a klímaváltozás elleni küzdelmet segítő beruházások valósulhassanak meg Miskolcon és a környező településeken.
A tanúsítványok átadásával sem zárul le az izlandi, liechtensteini és norvég pályázati támogatással megvalósuló program Miskolcon. A DIPOL Csoport vezetője a képzés zárásaként bejelentette, hogy geográfusok, környezetmérnökök, ökológusok, térinformatikusok, közgazdászok, szociológusok, önkormányzati szakemberek, intézményvezetők, gazdasági szereplők és helyi véleményformálók közreműködésével, mintaprojektként hamarosan elkészül egy olyan szakmai anyag, amely egy leendő klímastratégia alapját adja, és amelyik módszertani alapként szolgálhat más, hasonló adottságokkal rendelkező város klímastratégiájának elkészítéséhez is. A dokumentum készítőinek célja olyan intézkedések, akciótervek kijelölése, amelyek a társadalmi-gazdasági és környezeti szem-pontokat is figyelembe véve, reális léptékben megvalósíthatóak, és amelyek egyértelmű célja a klímaváltozás negatív hatásainak további mérséklése Miskolcon és a környező településeken.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek