2022. 01. 26. szerda

Paula, Vanda
1 EUR 359 HUF
1 GBP 429 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Nemzetünk hímes tojásai 2021 – Felhívás húsvéti tojás készítésére

Nemzetünk hímes tojásai 2021 – Felhívás húsvéti tojás készítésére

Húsvétváró program indul a magyar lakta területeken élők részére, melynek célja, hogy egy virtuális és egy valós kiállításon is bemutassuk, milyen hímes tojások készülnek az ünnepre.  

Mosonyi Éva tojásíró népi iparművész a Zsolnay Örökségkezelővel együttműködve február 17-én, a böjt kezdetén indítja el kezdeményezését a húsvétra készülve. A Kárpát-medencében több száz éves hagyomány, hogy a lányok-asszonyok elkészítik saját hímes tojásaikat. Húsvétkor az otthoni tojásfestésre a járványhelyzetben is van lehetőség, ezért a saját készítésű hímes tojások bemutatására és népszerűsítésére vállalkozik a Nemzetünk hímes tojásai 2021 program.

A felhívásra jelentkezhetnek gyerekek és felnőttek, amatőrök és hozzáértők is. A hímes tojások készülhetnek hagyományos népi technikával vagy bármilyen más módon. Személyenként egy tojással lehet részt venni a programon.
A törékeny tojásokat a postára adás helyett fotón örökíthetik meg a résztvevők, mégpedig úgy, hogy a tojást a tenyerükben tartva készítik a képet, ezzel kifejezve, hogy saját kezükkel készült.
A fotókat március 25-ig várják.

A beérkezett alkotásokból virtuális képsorozat készül, amely megmutatja, hogy 2021-ben milyen hímes tojások készültek a magyarlakta területeken. Emellett a képek ki lesznek állítva húsvétkor a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvarán is.

– A húsvéti forgatagot és a locsolás élményét nem pótolja, de segít ráhangolódni az ünnepre a virtuális és az élő kiállítás. Mutassuk meg a mi saját hímes tojásunkat és gyönyörködjünk nemzetünk többi hímes tojásában is! – mondta Mosonyi Éva.  

A részletes felhívás megtalálható az alábbi linkeken:
https://www.zsolnaynegyed.hu/programok/nemzetunk-himes-tojasai-2021
https://www.facebook.com/nemzetunkhimestojasai

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

A fény ünnepe
A Részvétel Hete záróprogramja a PONTközPONTban Pezsgés, változatosság, közösségépítés és „fényes” programok. A PONTközPONT volt az utolsó helyszín…

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum