2024. 05. 19. vasárnap

Ivó, Milán
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Klub-tagság a „Kiváló Magyar Egyetemek” táborába

Klub-tagság a „Kiváló Magyar Egyetemek” táborába

Magyarország Kormánya 2017-ben az „Új Nemzeti Kiválósági Programban” a fiatal kutatók életpálya támogatása mellett, elindította a „Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Programot” is. A Miskolci Egyetem – 10 másik magyar egyetemmel együtt – bekerült a „Kiválósági Programba”, amely keretében 2018-ban összesen 900 millió forintot nyert el két kiemelt tématerületi program megvalósítására.
Nevezetesen: 1. TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOK OPTIMALIZÁLÁSA KORSZERŰ TECHNOLÓGIÁKRA ALAPOZVA: ENERGETIKÁVAL, VÍZZEL, ANYAGFEJLESZTÉSSEL ÉS SMART TECHNOLÓGIÁKKAL KAPCSOLATOS KUTATÁSOK (Koordinátor karok: Műszaki Földtudományi Kar, Műszaki Anyagtudományi Kar és Gépészmérnöki és Informatikai Kar) 2. CREATIVE REGION: TÁRSADALMI ÉS KULTURÁLIS INNOVÁCIÓK A REGIONÁLIS GAZDASÁGFEJLESZTÉS ÉS FELZÁRKÓZÁS SZOLGÁLATÁBAN (Koordinátor karok: Bölcsészettudományi Kar, Gazdaságtudományi Kar, Állam- és Jogtudományi Kar és Egészségügyi Kar)
A projekt elnyerésének kiemelt szempontjai az alábbiak voltak:
 Tématerületi koncentráció erőssége
 Komplexitás és az Intézményfejlesztési Terv céljaihoz való igazodás
 Igazolt eredményesség: gazdasági, tudományos együttműködési területeken
 Hazai és nemzetközi láthatóság
 Innovációs fókusz: gyakorlati megvalósulás
 Kutatói életpálya megalapozásának elősegítése
 Intézményi belső támogatás, a kritikus erőforrás tömeg biztosítása
A program első évének műszaki területen elért eredményeit 2019. március 25-én a TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOK OPTIMALIZÁLÁSA KORSZERŰ TECHNOLÓGIÁKRA ALAPOZVA A MISKOLCI EGYETEMEN című rendezvény keretében mutatta be a Miskolci Egyetem.

A megvalósítás alatt lévő tématerület vezetője: Prof. Dr. Szűcs Péter E tématerületen a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara, Műszaki Anyagtudományi Kara, valamint Gépészmérnöki és Informatikai Kara, országos viszonylatban is egyedülálló kutatási sikereket ért el az utóbbi három évben a gazdasági hasznosulást és a nemzetközi együttműködéseket megalapozó pályázatok terén.
A fenntartható környezet, azon belül a természeti erőforrás gazdálkodás és a fejlett környezetvédelmi technológiák, mint Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiai (S3) irányelv szervesen kötődik a H2020 Európai Uniós tématerületekhez (éghajlatváltozás, környezetvédelem, erőforrás hatékonyság és nyersanyagok, anyagtudomány, anyagtechnológia, nanotechnológia, smart technológiák), amelyekhez a Műszaki Földtudományi Kar, a Műszaki Anyagtudományi Kar, valamint a Gépészmérnöki és Informatikai Kar kutatás-fejlesztési tématerületei szervesen illeszkednek.
A tématerület célja a rendelkezésre álló, kitermelhető, vagy a már korábban felhasznált természeti erőforrások hasznosításának optimalizálása a nanotechnológia, a modern anyagtudomány, valamint a smart technológiák segítségével. A forrásfeltárás a kitermelhetőség és a gazdasági hasznosíthatóság multidiszciplináris megközelítést kíván. A pályázati felhívásban szereplő területek közül a Miskolci Egyetem négy fő területre koncentrál, amelyek alapvetően határozzák meg a fenntartható környezetünket:
a víz, mint fenntartható energia-, nyersanyag- és ivóvízforrás
a nyersanyag-gazdálkodás, hulladékból alapanyag
az energiahasznosítás és tárolás, valamint a smart (intelligens – okos) technológiák
A Miskolc Egyetem a kiválósági program keretében ezen területek hazai és nemzetközi láthatóságának növelése mellett olyan tématerületi erősödést érhet el horizontális és vertikális értelemben, amelynek eredményeként Magyarországon egyedülálló széles kutatási potenciál és szakértelem jön létre, illetve erősödik meg a következő területeken:
1.1 Felszín alatti vízkészleteink fenntartható és hatékonyabb felhasználása,
1.2 Elsődleges nyersanyagok és hulladékok fenntartható hasznosítása a körkörös gazdaság irányelvei alapján,
1.3 Energiahatékonyság és az energiaellátó rendszerek biztonságának javítása.
1.4 Smart technológiák fejlesztése természeti erőforrások hatékonyabb hasznosítására

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek