2024. 05. 17. péntek

Paszkál
1 EUR 386 HUF
1 GBP 450 HUF
Idén először ősszel is lesz múzeumok éjszakája

Idén először ősszel is lesz múzeumok éjszakája

Idén először ősszel is lesz múzeumok éjszakájaKét új kezdeményezés is várja idén ősszel a hazai múzeumok látogatóit: október 10-én a Nagy rajzolás, míg november 14-én a múzeumok őszi éjszakája programjaiból választhatnak az érdeklődők – mondta el Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára. Beszámolt arról, hogy a múzeumok őszi fesztiválja keretében most először csatlakoznak magyar intézmények a Nagy rajzolás (Big Draw) elnevezésű nemzetközi programsorozathoz. Ezt a „nagy játékot” tizedik alkalommal rendezik meg világszerte, összesen több mint ezer helyszínen. Magyarországon szombaton csaknem 70 szabadtéri és belső helyszínen rajzolhat és festhet különféle technikákkal az egész család.

 
A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban bárki a neves festő nyomdokaiba léphet, és akár hagyományos (ceruza, festék, szén), akár új technikákat, anyagokat (homok, textil, linóleum) is kipróbálhat, de a Nagy rajzoláshoz nem csak kiállítóhelyek csatlakoznak: a budapesti Petőfi Csarnok elhanyagolt hátsó falát például graffitisek díszíthetik fel. A programokon való részvételhez több helyen előzetes bejelentkezés szükséges; az intézmények listája a www.muzeumokmindenkinek.hu honlapon található meg.

Schneider Márta szót ejtett a egy másik új kezdeményezésről is: a látogatók körében végzett felmérésből egyértelműen kiderült, hogy a közönség több olyan, a nyári múzeumok éjszakájához hasonló lehetőséget szeretne, ahol különleges programokkal, meghosszabbított nyitva tartással várják a közönséget múzeumok – árulta el.

A múzeumok őszi éjszakáján, november 14-én Budapesten 30, vidéken 47 múzeumban lesznek meghosszabbított programok ezen a szombati estén; hasonlóan a júniusi múzeumok éjszakájához, a látogatók egy jegy megvásárlásával az eseményhez kapcsolódó összes múzeum programjain részt vehetnek. A jegyekből származó bevételt a csatlakozott intézetek kapják.

(MTI)

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek