2024. 05. 2. csütörtök

Zsigmond
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF
Újra megjelent a Bolhapiac, Márai Sándor tárcagyűjteménye

Újra megjelent a Bolhapiac, Márai Sándor tárcagyűjteménye

Újra megjelent a Bolhapiac, Márai Sándor tárcagyűjteményeHetvenöt év után újra megjelent Márai Sándor Bolhapiac című tárca- és elbeszélés-gyűjteménye; a Helikon Kiadó által jegyzett könyvet ma mutatják be Budapesten. Mészáros Tibor, a Márai-hagyaték gondozója szerint az író irodalmi igénnyel alkotta újságcikkeit is. „Márainak az újságírás jelentette az állandó pénzkeresetet, ezért rendkívül sok cikket írt. Van olyan újság, amelyben három írás is olvasható tőle” – mondta az MTI-nek. Hozzátette, hogy az író zsurnalisztaként is úgy viszonyult a szövegeihez, mintha regényt írna.

Az irodalmár kitért arra, hogy Márai íróként próbálta végezni a munkáját, még akkor is, ha éppen bűnügyi tárgyalásról, politikai botrányról tudósított. Mint megjegyezte, a tárca mestere volt, humorát, ironizáló hajlamát remekül átvitte az újságírásba is. Mészáros Tibor hozzátette, hogy még a kevésbé sikerült cikkekben is akad egy-két aforizmaszerű mondat, ami megragad az olvasó fejében.

A Bolhapiac című 212 oldalas kötet főként az írónak az Újság című lapba írt tárcáit, elbeszéléseit tartalmazza. Bár egy ugyanilyen című könyve 1944-ben is napvilágot látott, annak tartalma csak részben egyezik az eredeti kiadással, abba a Műsoron kívül című tárcakötetéből is válogatott Márai.

A könyvcím a hagyaték gondozója szerint nemcsak a címadó írásra hívja fel a figyelmet, hanem a kötet szövegeinek sokféleségére is. „Valóban mindenféle írás van benne, ám mindegyikben tetten érhető az író gondolkodásmódja, ahogy hétköznapi történésekből is általánost, az emberit ragadja meg iróniával, gúnnyal, részvéttel” – hangsúlyozta Mészáros Tibor.

A csütörtöki könyvbemutatón Nágel Kornél grafikusművész Márai Sándor Füves könyvéhez készült egyedi grafikái is megtekinthetőek, Mészáros Tiborral Süveges Gergő, a Magyar Televízió műsorvezetője beszélget majd. A kötetből részleteket olvas fel Bács Ferenc Jászai Mari-díjas színművész, aki az írót alakította Az emigráns című Márai-filmben.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Nem létező áru
Több mint harmincmillió forint kárt okoztak azok a hamis termékek, amiket a legális áruk között találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési I…