2021. 09. 17. péntek

Zsófia
1 EUR 350 HUF
1 GBP 412 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Festetics-bútorok kerültek vissza a keszthelyi kastélyba

Festetics-bútorok kerültek vissza a keszthelyi kastélyba

Többségében a budapesti Iparművészeti Múzeum raktárában őrzött, egykor a Festetics-család tulajdonában lévő bútorok kerültek vissza a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumba – jelentette be csütörtökön Halász János a Balaton-parti városban tartott sajtótájékoztatón. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára elmondta: miután tavaly az állam a kastélyból mintegy 70 műtárgyat, többségében bútorokat visszaszolgáltatott jogos tulajdonosának, a Sigray-családnak, gondoskodni kellett a pótlásukról. Így merült fel az a lehetőség, hogy az ország más közgyűjteményeiben őrzött, egykor a Festeticsek birtokában lévő bútorokat szállítsák vissza Keszthelyre. Az ország leglátogatottabb kastélyába, amelyet évente több mint 200 ezren keresnek fel, eddig öt darab került vissza, de továbbiakat is restaurálnak még, hogy azok is újból eredeti helyükre kerülhessenek.

Halász János felidézte, hogy a keszthelyi kastély a második világháborúig a Festeticsek gazdagon berendezett otthona volt. Szerencsére a második világháború alatt sem pusztult el, berendezési tárgyainak egy részét a család a kastély egyik szárnyában falaztatta el, más részét pedig a hévízi fürdőkórházba menekítették. Az 1948-as államosítás után a Veszélyeztetett Javak Kormánybizottsága úgy döntött, hogy a berendezési és műtárgyakat az ország különböző közgyűjteményeiben helyezzék el.

Amikor 1974-ben múzeumként nyitották meg a kastélyt, a keszthelyi Balatoni Múzeum birtokában lévő, egykor a Sigray-család által letétbe helyezett tárgyakkal rendezték be. Tavaly, amikor az állam arról döntött, hogy a Sigrayak visszakapják ezeket a tárgyakat, amelyek a kastély műtárgyállományának mintegy tíz százalékát, 75 darabot jelentettek, gondoskodni kellett a pótlásukról – jelezte az államtitkár.

Első lépéseként öt, nem Festetics-tulajdonú, de az enteriőrbe illő bútor érkezett Keszthelyre, majd öt olyan, amelyik valaha a család birtokában volt. Ezek restaurálására tavaly 600 ezer, idén pedig 2,3 millió forint állami támogatást kapott az intézmény. Az a cél, hogy minden olyan Festetics-bútor, amely most nem szerepel tárlatokon, visszakerüljön Keszthelyre, de az állandó kiállításokon lévő bútorok sorsáról is dönteni szeretnének.

Halász János kitért arra is, hogy a keszthelyi kastélymúzeumot működtető állami nonprofit társaság idén 103 millió forintot kapott a fenntartáshoz, de ezt a működési támogatást most további 15 millió forinttal növelték meg. A kiegészítő támogatás a múzeumi kiállítások megújítását szolgálja.

 

MTI

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Nincs még egy olyan megyeszékhely az országban, ahol ennyi nagy múltú felnőttképzéssel foglalkozó cég működne, mint Miskolcon – hangzott el a Miskolci…
Így tehetünk a jobb közérzetért és a jobb jegyekért Elkezdődött az iskola, ami a szülőknek és a gyerekeknek egyaránt kihívás. Ilyenkor kicsit jobba…

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum