2021. 09. 25. szombat

Eufrozina, Kende
1 EUR 357 HUF
1 GBP 417 HUF

Miskolcra érkezik a nemzetközi MUS-E program

2014. áprilisában a MUS-E Magyarország miskolci általános iskolák számára pályázatot írt ki. A pályázat célja hátrányos helyzetű gyermekek oktatásával foglalkozó iskolák alsó tagozatos osztályainak támogatása azáltal, hogy a szervezet egy egyedülálló művészeti-nevelési programban való részvételt tesz lehetővé a nyertes osztály kisiskolásai számára. A MUS-E (Musique Europe) program hazánkban immáron 20 éve, több száz gyermek életét teszi teljesebbé összművészeti programja segítségével. Magyarországon Miskolc lehet a hetedik város, ami csatlakozhat a programhoz. 

A neves hegedűművész Yehudi Menuhin által 20 éve megálmodott és létrehozott MUS-E program az iskolák és az osztályok tanulói részére ingyenes. A MUS-E Magyarország küldetésének tekinti minél több rászoruló osztályba, és ily módon minél több gyermekhez eljuttatni a lehetőséget. Eddig Békéscsabán, Budapesten, Debrecenben, Győrben, Tatabányán és Zalaegerszegen indult el a kezdeményezés. 

A pályázaton hátrányos helyzetű gyermekek oktatását vállaló közoktatási intézmények és/vagy veszélyeztetett sorsú, akár „SNI-s”gyermekek oktatását vállaló közoktatási intézmények vehetnek részt. A nyertes intézmény egy alsó tagozatos osztályának egy éven keresztül két művész közreműködésével, heti két alkalommal biztosítanak foglalkozásokat. A program az elit művészképzés helyett társadalmi célzatú, és a művészetek emberformáló erejére támaszkodik. A művészetek eszközrendszerének segítségével a gyermekek lehetőséget kapnak érzéseik kifejezésére, egymás elfogadására, kreativitásuk kibontakoztatására. A művészetek gyakorlása elősegíti a társadalmi beilleszkedést és fejleszti a gyerekek közötti együttműködést.
Mindemellett a MUS-E program fontosnak tartja azt is, hogy a helyi művészek új munkalehetőséghez jussanak, ezzel is növelve régióban a foglalkoztatást.
A program finanszírozásáról a MUS-E Magyarország gondoskodik. Idén egy nagyszerű kezdeményezéssel, az adjukössze.hu segítségével igyekeznek támogatókat találni a programnak Miskolc városában, a helyi közösség összefogásában, társadalmi felelősségvállalásában bízva.
Bárki, akár már egész kis összeggel is a program támogatójává válhat.

A MUS-E Programról röviden:

 A programban résztvevő gyermekek iskoláiban az órarend részét képezik a MUS-E művészeti foglalkozások. Ezzel a társadalmi célú törekvéssel a kisdiákok olyan eszközökhöz jutnak, amelyek segítik őket érzéseik kifejezésében, kreativitásuk kibontakozásában, életminőségük javulásában valamint segíti aktív részvételüket a közösségi munkában. Fejleszti az egymásra odafigyelés képességét, az elfogadást és a közösséget ezekben az osztályokban.

A művészetek emberformáló erejére támaszkodó és eszközrendszerét felhasználó MUS-E programot 1993-ban Yehudi Menuhin, a neves hegedűművész és humanista gondolkodó hozta létre. Menuhin úgy vélte, a művészetek révén a gyerekek olyan impulzusokat kapnak, amelyek érzékennyé teszik őket a külső világ különféle jelenségeinek befogadására, értelmezésére és továbbgondolására. A művészetek gyakorlása segíti a személyiség szabad fejlődését, a kommunikációs készségeket és a szociális beilleszkedést, amely készségek fontosak a kreatív közösségi ember felnevelésében.

A MUS-E Programról: http://mus-e.hu
A MUS-E Program kisfilmje: http://www.youtube.com/watch?v=gItyea54N3E


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Most, hogy újra nyitnak a mozik, Ideje moziba menni címmel rendez országos fesztivált a Cirko Film magyar filmforgalmazó cég 2021. május 27. és 30. k…

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum