2024. 05. 19. vasárnap

Ivó, Milán
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

Egy modern Lepkegyűjtő

Caroline Kepnes első könyve egy hátborzongató thriller, melyet az tesz hátborzongatóvá, hogy a benne leírtak bármelyikünkkel megtörténhetnének. A Te egy modernkori Lepkegyűjtő, melyben egy beteg férfi próbálja behálózni áldozatát a közösségi háló és egyéb virtuális, huszonegyedik századi eszközök segítségével. Kepnes első regényében remekül találta meg az egyensúlyt a thriller-műfaj pszichológiai és informatikai ága között.

Sokan nem gondolnak bele, hogy a manapság használatos Facebook, Twitter és Instagram milyen veszélyeket rejthetnek magukban. Bárki erőfeszítés nélkül juthat hozzá személyesnek hitt adatokhoz, beleértve potenciális munkáltatókat, a nem kívánatos kíváncsiskodókat és a rosszakarókat is. Kepnes könyve nem csupán megrázó portréja egy beteg ember elméjének, hanem egyfajta figyelemfelhívás is az internet rejtett veszélyeire. A szerző regénye nem csupán egy lebilincselő thriller, hiszen a benne leírtak napjainkban ijesztően aktuálisak.

A beteges szerelmi történet egy könyvesboltban kezdődik, ahol az eladó, Joe Goldberg menthetetlenül beleszeret az oda betérő Guinevere Beckbe, és érzelmei az őrült rajongás szintjére lépnek. Joe a közösségi hálón keresztül szerzett információk segítségével férkőzik a lány közelébe. Ennek a kezdetnek az aktualitását mi sem bizonyítja jobban, hogy portálok címlapjain időről időre találkozhatunk ehhez hasonló esetekkel. Ebben az esetben ez a párhuzam a regény értékéhez csak hozzáad, le nem von belőle.

Kepnes a végletekig izgalomban tartja az olvasóit a regény befejezését illetően. Emellett gondoskodik arról, hogy még érdekesebbé tegye könyvét, így számos irodalmi utalást ejt el híres szerzők műveiről, hogy az olvasók tovább gondolkodhassanak párhuzamokon és lélektani kérdéseken. Stílusa és nyelvezte könnyed és hétköznapi, ennek segítségével rendkívül hiteles kép alakul ki Joe elborult elméjéről. A szerző továbbá garantálja, hogy regénye fordulatokkal és meglepetésekkel teli legyen, így az első megdöbbenést követően, fény derül arra is, hogy Guinevere se olyan ártatlan, mint amilyennek mutatja magát…

Kepnes első regénye meglehetősen erős kezdésnek számít egy írói pályafutás esetében, thrillere izgalmas kikapcsolódást fog nyújtani nem csak a műfaj rajongóinak, hanem a fordulatos, aktualitással teli olvasmányra vágyóknak is. Emellett pedig kétségtelenül elgondolkodtatja majd olvasóit a közösségi hálóhoz való hozzáállásukon.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek