2024. 05. 7. kedd

Gizella
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF

„Az érték őrzés alapja belőlünk fakad!”

A Gödöllői Lokálpatrióta Klub és a Gödöllői Ifjúsági Testület „Értékvédelem és értékmentés Gödöllőn, avagy: Mit hagyunk az unokáknak?” címmel rendezett konferenciát.

A Várkapitány Lakban tartott eseménynek Dr. Györfi Beáta önkormányzati képviselő volt a háziasszonya.

Pelyhe József, a Gödöllői Lokálpatrióta Klub elnöke köszöntőjében visszautalt a Covid járvány idejére, amikor értékeink – Civil Ház, Kastély, Várkapitány Lak – üresen tátongtak, mert nem tölthettük meg élettel, ami a hagyományőrzés mellett nagyon fontos szempont.

 

 

 

Gaálné dr. Merva Mária, a Gödöllői Értékvédő Egyesület alelnöke is köszöntötte a résztvevőket.

A Norvég Alap szerepe a városi épített örökség megőrzésében, Gödöllőn címmel,Péterfi Csaba, Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesület alelnöke tartott előadást amelyben elmondta, hogy a – ma már számunkra nem létező – Norvég Alap 1,7 milló eurós támogatásából egykor mi minden újult meg a városban. „Azt csak remélhetjük, hogy ezek az értékek továbbra is megmaradnak, és megőrzik őket, mert ami az álmunk volt azt mi megvalósítottuk, de mert a Műemlékvédelmi Hivatal is megszűnt nálunk, nem tudhatjuk ki vigyázza a továbbiakban…”

 

Dr. Ujváry Tamás, a kastély igazgatója „A Gödöllői Királyi Kastély – ami nem „csak” egy kastély” címmel tartott színes, hangulatos, humorral, információval teli előadást, amelyből azt is megtudhattuk, hogy tavaly már 232 ezer látogatója volt a Kastélynak, amelybe 560 darab új műtárgy is érkezett. Örömhír, hogy ma már saját forrásból is tudnak műtárgyakat beszerezni, és ezt nem csupán a sok látogatónak, hanem a számos rendezvénynek is köszönhetik.

 

A Teleki-örökség továbbélése Gödöllőn a „Csodaszarvas Jamboree-jától” napjainkig címmel Dr. Jeney László, a Teleki Pál Egyesület elnöke számolt be a 33 éves egyesület mai feladatairól is.

A premontreiek öröksége és hagyományőrzésük Gödöllőn címmel Lencsés Barna, a Teleki Pál Egyesület alelnöke tartott érdekes előadást, amelyben felvillantotta a rend és az iskola múltját is.

„Múltunk értékei a jelenben” Dr. Fülöp István, a Városvédő Egyesület elnöke, az 1984-ben alakult egyesület legutóbbi értékmentéséről mesélt részletesen, amely a református temetőben álló, Felsőmérai és Ostorharicsi Horváth Károly 1848-as ügyvéd síremlékének helyreállításáról szólt.

„Mentés másként.” A gödöllői Jamboree emlékei és értékei napjainkban címmel Dr. Czeglédy Noémi történész, Gödöllői Városi Múzeum munkatársa tartott előadást.

A koronázási ruha, mint női díszruha a magyarság egyik hagyománytisztelő jelképe és mindenkor érték! címmel  Czédly Mónika divattervezőtől hallottak a résztvevők előadást, s a ruhát meg is tekinthettük.

A gödöllői Arady villa újjászületéséről Boda Anikó festőművész beszélt.

A program délután is folytatódott.

Mit hagyunk az unokáknak? … Kerekasztal-beszélgetés zajlott az értékmentés aktuális kérdéseiről.

Bemutatkozott a 25 éves GIM-ház, a gödöllői 802-es számú Szent Korona cserkészcsapat, és a Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesülete.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek