2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Ha van kalap, s ha nincs kalap…

Ha van kalap, s ha nincs kalap…

Ha van kalap, s ha nincs kalap…Interjú: Várhegyi Éva kalapszalon tulajdonossal.

Tanácsot kértem a sokféle kalap viselésére vonatkozóan Várhegyi Éva kalapszalon tulajdonostól, aki kiváló szakember hírében áll Budapesten és a nagyvilágban egyaránt. A 2008-as Pekingi Olimpián résztvevő sportolók és delegáltak részére Makány Márta divattervező által megálmodott vidám ruhákhoz Várhegyi Éva tervezte és az ő műhelyében készültek el a nagysikerű kalapok.Vajon milyen gyakorlati ötletet tud nekünk mondani hétköznapokra az elegáns és nőies kalapviselethez?

–    Amikor kicsi a gyerek, időnként azt tapasztalom, hogy nem az éjhajlati viszonyokhoz alkalmazkodva öltöztetik fel. Azt is láttam, hogy amikor már nagyobb a gyerek, állandóan vitatkozik az anyjával a sapkaviselés miatt. Gyakran látható, hogy amikor a gyerek kilép a lakásból, az utcán rögtön lekapja fejéről a sapkát.
– Az anyák ösztönösen elkezdik érezni a sapka, kalap szükségességét a gyermekükre gondolva. Védik a nap és az időjárás viszontagságai ellen, csak később is óvni kellene a fejünket. Mindezt gyermekkorban kell elkezdeni: a csecsemőkre kissapkát adunk, amikor a tűző nap ellen védjük őt, akkor egy másik kissapkát vagy kis kalapot adunk rá, keresztelőre gondolva is szép kis sapkát teszünk a fejére, majd utána következik egy nagy szünet.
–    Ami engem illet, nagyon szeretem a kalapokat. Vajon a magyar nők öltözködéskultúrájához hozzátartozik a kalapviselet hétköznap, vagy ünnepi alkalommal?
–    A kalap széppé és elegánssá teszi a nőket. A kalapban másképpen mozgunk, eleganciát kölcsönöz , nőiessé tesz úgy, mint a magas sarkú cipő. Viselkedni kell benne.
–    Esküvő alkalmával mit tegyen a fejére a menyasszony. Kalapot, vagy fátyolt, vagy mindkettő variációját? Az örömanyák viselnek ilyenkor kalapot? Szerintem őket is nagyon elegánssá teszi a ruhájuk színéhez illő kalap.
–    A fiatal hölgyek, a hosszú fátyol helyett mostanában inkább kis fejdíszeket választanak. De vannak olyanok, akik alig várják, hogy ebből az alkalomból extravagáns, pompás, nagy kalapot viselhessenek. Ha nagyobb fátyol mellett dönt valaki, akkor az esküvői szertartás előtt, vagy alatta a fátyol az arca előtt van, szertartás után illik föl-, illetve hátrahajtani a fátyolt. Örömanyák kicsit visszafogottabb eleganciával jelennek meg ezeken az eseményeken, hagyományos karimás vagy karima nélküli tok kalapokban. A kalap gyakran a ruha anyagából készül vagy egyszerűen a ruha anyagával díszítik a kalapot a harmonikus megjelenés érdekében. Az örömanyák is kedvelik kalapjaikon a kis jelzésszerű színes fátylat, illetve diszkrét kis fejdíszt is viselnek egyesek.
–    Ismeretes előttünk, protokollos szakemberek előtt, hogy a pápalátogatás alkalmával a hölgyeknek kalapot, vagy fátyolt illik viselni. Melyiket részesítené előnyben, a kalapot vagy a fátyolt?
–    Pápalátogatásnál illik csipkekendőt a fejre tenni, lehet ez kis fejdísz fátyollal is, vagy kis kalap. A lényeg az, hogy fedetlen fővel hölgy nem járulhat a pápa elé a látogatás alkalmával.   
–    Véleményem szerint a temetéskor, gyász esetén helyes, ha a nők kalapot tesznek a fejükre. Szokásban van ez nálunk, vagy csak elvétve fordul elő?
–    Napjainkban a hölgyek a temetésre praktikus, kerek kalapot vásárolnak, amit sok esetben fátyollal tesznek az alkalomhoz illővé. A temetés után a fátyol levehető a kalapról, egy ideig megmarad a gyász idejére, majd később díszíteni is lehet valamivel, s ettől színesebb lesz a fekete kalap.
–    Ha bálba megy valaki, milyen fejdíszt vegyen fel ? Kell egyáltalán fejdísz? Emeli az öltözéket?
–    A báli fejdísz feltétlenül emeli az öltözéket, csak kicsinek, diszkrétnek kell lennie, ami nem feszéjezi a hölgyet a felszabadult a mozgásában. Gyakran a ruha anyagából készül. Tollakkal, gyöngyökkel díszíthetjük, esetleg pici fátyollal is.
–    Úgy gondolom, hogy a nyári nagy melegben emeli a hölgy szépségét és eleganciáját, ha garden party vagy fogadás alkalmával felvesz egy szép, az öltözékéhez illő kalapot. Sok fogadáson vettem részt életemben, de nem láttam gyakran kalapot a hölgyeken.  Szerintem sokan nem tudják, hogy ilyenkor illik-e felvenni vagy sem.
–    Fogadásra, hasonlóan a báli megjelenéshez, csak természetesen visszafogottabb diszkrétebb fejdísz az ajánlott, elsősorban olyan, amiben fesztelenül tud mozogni a viselője. Itt kívánom megjegyezni, hogy a kiegészítők viselésével és annak kultúrájával, valamint a beszerzésével sok hölgynek van problémája. Gondolok itt a kesztyűre, táskára, bizsura, ékszerre, harisnyára és persze a kalapra is. Nem egyszerű, de fontos ezeknek a harmóniája színben, stílusban egyaránt. Ami a garden-partykat illeti, nagy örömmel tapasztalom az üzleti körökben, hogy egyre több olyan nyári rendezvény van, ahol a meghívón feltüntetik: a megjelenés – vidám külsőt kölcsönző, jópofa – kalapban kérettetik. Nyáron több mindent megengedünk magunknak általában, mint az év többi időszakában. „Az egyenes karimájú, csapott tetejű kalapok még a szélesebb arcokon is nagyon csinosak. A kerek fejrészűek pedig a csontosabb vagy szélesebb állkapcát ellensúlyozzák. Alacsonyabb hölgyek válasszanak kisebb karimát, kevesebb díszt.”

-Amikor partnerünkkel vacsorázni megyünk egy étterembe. Úgy gondoljuk, hogy nem elég jó a frizuránk, nincs már időnk fodrászhoz menni. Milyen fazonú kalap viselését tanácsolja, ami nem túl feltűnő, de mégis elegáns és ráadásul nem kell letenni a ruhatárba.
– A karima nélküli tokkalapot fent hagyhatjuk a fejünkön a vacsora ideje alatt is.
–    Bárki hordhat extravagáns kalapot?  Úgy gondolom, ahhoz alkalom, különleges program szükséges.  
–    Nem mindenkinek ajánlom, viseléséhez némi önismeretre van szükség. Csak az hordjon extravagáns kalapot, aki azt magabiztosan tudja hordani.
–    Az átlag magyar nők, ritkán járnak lovas rendezvényre. De a televízióban sokszor láthatók a külföldi adásokban, hogy fantasztikusan szép, óriási kalapcsodákat tesznek ilyenkor a fejükre a hölgyek. Gondolom, ez nemcsak divat, hanem pénzkérdés is.
–    Egyik, általam szakmailag nagyon izgalmasnak tartott témáról kérdez. Tanulólány koromban főnöknőm, aki a szakma első embere volt /Fürst Irén / sokat mesélt arról, milyen nagy társadalmi esemény volt / l945 előtt/ a „Királydíj / lóverseny / amit emlékezetem szerint augusztusban rendeztek, de már januárban elkezdték a különleges toilettekhez /öltözék, ruha fr. / a különleges kalapok készítését. Nyári idegenforgalmi szempontból is figyelemre méltó eseménnyé nőhetné ki magát a lóverseny egy megfelelő helyszínen. Minden esetre eddig is boldogan dolgoztam több esetben az escort derbyn megjelenő hölgyek kalapjain és jövőre tervezem, hogy „Törzsvásárlói kártyával” rendelkező vevők részére ilyen alkalmakra kölcsönzünk majd különleges kalapokat, fejdíszeket!
–    Számtalan sportesemény létezik. Gondolom minden sporthoz másféle fejfedő illik. A nyári nagy melegben leggyakoribb a strandkalap. De mit vesznek fel  vízi-sport, teniszezés vagy lovaglás alkalmával.
–    Sokféle funkciója van egy fejfedőnek. Kalapot nemcsak az időjárás viszontagságai ellen viselünk, hanem a nyári nagy meleg ellen is. A strandkalapot a magam részéről vászonból ajánlom, mert az bevizezhető, lelocsolható és úgy is fejre lehet tenni a nagy melegben. A vászonkalapot össze lehet hajtani és az utazótáskába tenni. Evezéshez is könnyű vászonkalapot javasolok, aminek nem árt ha vizes lesz. Kerékpározáshoz olyan sildes sapkát ajánlok, mint ami a légionáriusok sapkája, a vászonanyag védi a tarkót a nagy melegben. A bukósisak is ajánlott, baleset esetén megvédi a kerékpározót. Lovaláshoz zsokésapka való, az is egyfajta bukósisak. Teniszezéshez fehér vászonsapka az ajánlott.
–    A nagy meleg elől, sokan kirándulnak az erdőkben. Fontos lenne, hogy itt is legyen kalap a túrázók fején? Ez évben sok a kullancs, kalappal lehet ellene védekezni?
–    A sildes vászonkalap vagy sapka megfelel, mert az mosható. Ezek higiénikusabbak, mert a szalmakalap nem tisztítható.

–    Előfordul, hogy valakinek napallergiája van. Gondolom ez elég ritka betegség. Ezek szerint az illetőnek feltétlenül kalapot kell hordania, különösen erős napsütésben?
–    Igen. Elsősorban vászon vagy szalmakalap az ajánlott.
–    Esős őszi időben, télen hóeséskor, milyen kalapot kellene hordanunk.
–    Vízlepergető anyagból készült sapkát, kalapot javasolok, amire ha nincs szükségünk, a táskába is tehetjük. Igényesebbnek a praktikus bőrkalap is megfelel erre a célra.
–  A téli kucsma egyeseknek nagyon jól áll. De nem minden fazonú kucsmára mondható ez el. Mi a helyzet a nyakba lévő szőrmékkel, elegánssá teszik az öltözéket?
-A kucsma dekoratív ugyan, a szőrme hízeleg az arcnak, de hátránya az, hogy tönkreteszi a frizurát, ellentétben a nemez kalappal.  A szőrme helyét napjainkban átvette az olcsóbb és a szőrméhez megtévesztésig hasonló műszőrme, ezt is előszeretettel hordják a nők.
– Amikor turistaként Thaiföldre utaztam, az úszópiacon vásároltam egy érdekes kalapot. Meg kell mondanom őszintén, amikor meglátták rajtam a thai nők, nagyon tetszett nekik és nagy sikere volt. Ráadásul nagyon praktikus a kalap belseje is, mert nem fülledt be tőle a hajam.      
–    Ehhez hasonlóan érdekes a vietnami kuli kalap is. Szétszórja a nap sugarait, nem ér a nő fejéhez, nem fülled be a haja, elől megvan kötve, így nem esik le. Ez igazán a rizsföldeken dolgozó nők viselete. Hazánkban gyakran látjuk, hogy fekete kendőbe dolgoznak a nők a földeken, ami magához vonzza a meleget, a fehér kendő jobb erre a célra. .
–    Úgy láttam, hogy Ön az elegáns kalapokat féloldalt teszi fel a hölgyek fejére. Így kell ezt viselni?
Igen. Szeretem, ha egy kicsit félrebillentjük a kalapot, ez így sikkesebb, könnyedebb, nem fog szigorú hatást kölcsönözni a viselőjének.
–    Vannak nők, akik határozottan állítják, hogy nekik nem áll jól a kalap.
Ön mit szól ehhez?
–    Türelemmel mindenki megtalálhatja az egyéniségéhez, stílusához és az alkalomhoz illő sapkát vagy kalapot. Ne úgy menjünk kalapot vásárolni, hogy egyik kezünkben van a bevásárlótáska, a másikkal pedig levesszük az állványról vagy a polcról a kalapot, majd a fejünkre csapjuk. Szánjunk rá időt, legyünk türelmesek. Inkább menjünk vissza és többször próbáljuk fel azt, amit kinéztünk magunknak. Ahogy frizurát sem könnyű választani, úgy a kalap választást is sok minden befolyásolja. Kérdés, hogy mihez fogjuk viselni és lehetőleg abba induljunk el vásárolni. Legyen kedvünk a vásárláshoz, legyen ez egy program. Kérjük ki a szakember véleményét, tanácsát, aki megmondja, hogy az arcformához, alkatunkhoz, magasságunkhoz milyen kalap illik. Segít a döntésünk meghozatalában, nyugodtan fel kell próbálni az üzletben lévő kalapokat, ne kapkodva vásároljuk meg a kedvünkre valót. Fontos, hogy érezze jól magát kalapvásárlás közben is. Nemcsak a hangulatunknak van ebben szerepe, hanem a jól elkészített smink is hozzájárul a sikeres kalapvásárláshoz.

 

 

Dr. Vámos Lászlóné
Forrás:protokoll-info.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek