2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

tanuljunk színházi illemtant a gyerekektől

A felnőttek vagy a gyermekek ismerik jobban a színházi etikettet? A K&H a hátrányos helyzetűekért program felmérése alapján az látszik, hogy a gyermekek nagy többsége pontosan tisztában van a színházi illemszabályokkal.

Egy kisgyerekkel nem egyszerű a színházlátogatás, hiszen nemcsak örökmozgók, de nagyon hamar másra terelődik a figyelmük. Éppen ezért könnyen azt gondolhatnánk, hogy nincsenek tisztában azzal, hogyan kell megfelelően viselkedni egy ilyen különleges helyszínen, eseményen. „A K&H a hátrányos helyzetűekért program 2014-es indulása óta több mint 2000 diáknak biztosított színházi élményt az ország hátrányos helyzetű régióiban. Nagyon érdekelt minket, mit gondolnak ezek a kisgyerekek a színházlátogatásról, ezért a programban részt vevő iskolásokat megkérdeztük arról, hogy mit tudnak a színházi etikettről. Az eredmények minket is megleptek és egyben elgondolkodtattak. Azt feltételezhetnénk, hogy a gyermekek ilyen fiatal korban még nincsenek teljesen tisztában a színházi szabályokkal, azonban a kérdőív eredménye azt mutatja: a kisdiákok nagy része tisztában van a színházi illem szabályaival ” – mondta el Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója.

érkezés
A 7-9 éves kisdiákok pontosan tisztában vannak azzal, hogy nem illik elkésni az előadásról, hiszen 98 százalékuk szerint ezzel megzavarhatják az előadást, a színészeket és a többi vendéget is. 70 százalékuk azt is tudja, hogy egy előadásra minimum fél órával kell korábban megérkezni, hogy így időben el tudjuk foglalni a helyünket a sorok között, mások zavarása nélkül.

evés, ivás

Érdekes módon az evés és az ivás külön elbánásmódban részesül a gyerekeknél. Míg azzal kivétel nélkül tisztában vannak, hogy a színházteremben nem szabad enni, addig az italról már megoszlanak a vélemények. A kisdiákok egyik fele azt vallja, hogy az ételhez hasonlóan italt sem szabad fogyasztani az előadás alatt, a másik fele viszont úgy gondolja, hogy előadás alatt bátran lehet inni, ha megszomjazunk.

nevetés, beszélgetés
A megkérdezett kisiskolások szerint nevetni csak a vicces jeleneteknél szabad. Az előadás alatti beszélgetés 95 százalékuk szerint nem helyénvaló, hiszen azzal megzavarjuk az előadást, míg 5 százalékuk úgy gondolja, hogy ezzel nincs semmi probléma, ha halkan tesszük.

taps
A gyerekek szerint tapsolni csak az előadás végén lehet, mivel ezzel fejezzük ki, hogy elégedettek voltunk az előadással.

öltözködés
Úgy tűnik, a kisiskolások számára az öltözködés a színházlátogatás egyik legfontosabb eleme, hiszen a kérdőívet kitöltő gyermekek egytől egyig tudták, hogy egy színházi előadásra nem illendő hétköznapi ruhában menni. Ilyenkor ünnepi öltözet szükséges, mivel ezzel is megtisztelik az előadást és a színészeket.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek