2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Fagyhalál: a Magyar Szociális Fórum segítséget ajánl fel a kormánynak

A Magyar Szociális Fórum (MSZF) kedden felajánlotta a kormánynak, hogy segít neki a tömeges fagyhalálra vonatkozó adatok pontos és hiteles összegyűjtésében, továbbá a fagyhalál okainak kiküszöbölésére irányuló társadalom-politika megalkotásában – áll az emberjogi mozgalom szerdán kiadott közleményében.

A miniszterelnöki hivatalnak e-mailen és faxon továbbított segítség-felajánlás szerint sajnálattal értesültek arról, hogy a kormány nem találja a fagyhalállal kapcsolatos hivatalos adatokat, és emiatt nem tudja tájékoztatni róluk a közvéleményt. A kormány idestova tíz éve nem leli a tényeket, pedig az MSZF ugyanazokból az állami forrásokból táplálkozik, amelyek vélhetően a kormány rendelkezésére is állnak – jegyzik meg a közleményben.

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a múlt hét végén bejelentette, hogy munkacsoportot hoznak létre a rendőrség és a mentők bevonásával, hogy „ellássák a közvéleményt a hiteles adatokkal”.

Az MSZF felhívta a kormány figyelmét arra, hogy csupán a rendőrségi és mentőszolgálati adatokból nem lehet hiteles képet alkotni a fagyhalál áldozatainak létszámáról, hiszen ez csak két forrás a sok közül. Torz kép alakulhatna ki, ha csak kettejüktől gyűjtenék be a hipotermia áldozatainak számát. Ezért az MSZF felajánlja a kormánynak, hogy kész megosztani vele 12 éves tapasztalatát e téren, feltéve, ha igényt tart rá, és kifejezetten megkéri rá a Magyar Szociális Fórumot.

Az MSZF ettől függetlenül is folytatja közérdekű munkáját mind a tájékoztatás, mind a fagyhalál társadalmi okainak kiküszöbölése terén.

Ez utóbbiakkal kapcsolatban megismétli, amit 12 éve sulykol: véget kell vetni a tömeges kilakoltatásoknak, fel kell számolni a nyomort, melynek következtében emberek százezreinek kell arról dönteniük, hogy egyenek-e vagy fűtsenek, kiváltsák-e a gyógyszert, szociális lakásokat kell építeni, hogy a hajléktalanná vált tízezreknek is legyen hol lakniuk!

A Magyar Szociális Fórum reményét fejezi ki, hogy felajánlását a kormány nem ellene irányuló cselekedetnek tekinti, hanem a segítő készség megnyilvánulásának, és élni is fog vele! A Magyar Szociális Fórum várja a kormány jelentkezését.+++

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek