2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

Mikor illik köszönő levelet írni?

Olyan dologra szeretném felhívni a figyelmet, amely mindnyájunkat érdekel és amit hasznosítani lehet a magán- és a hivatali életben egyaránt.
Sajnos a magyarok többsége nem köszön meg semmit. A köztiszteletben álló néhai Zwack Péter egy alkalommal azt mondta nekem, hogy ajándékot küldött valakinek egy évvel ezelőtt és az illető soha nem köszönte meg.

Magyarországon nem szokás az írásbeli megköszönés, – mondják a külföldi üzletemberek és diplomaták – pedig egy vacsorameghívást, ajándékot illik szóban vagy pár soros levélben megköszönni.
Természetesen egy több száz fős fogadáson való részvétel után nem kell köszönőlevelet írni, hiszen akkor köszöntük meg a vendéglátást, amikor eltávoztunk.
Tekintsük át, milyen egyéb alkalommal illik köszönőlevelet írni:

amikor egy szerző tiszteletpéldányt küld a megjelent könyvéből
tanulmányútról hazatérve az utazást finanszírozónak, mind pedig a vendéglátónak
külföldön megtartott konferencián való részvétel után néhány köszönő sort a szervezőknek
illik megköszönni, ha valaki a kötelességén túl fáradozott ügyünkben
ha valaki segítette a munkánkat / de nem közvetlen kolléga/, vagy közbenjárt, hogy ügyünket sikerüljön elintézni, legalább telefonon illik megköszönni a fáradozását
ha valaki állást ajánl nekünk és sikerül elhelyezkedni
még akkor is illik köszönettel visszajelezni, ha nem sikerül az állást elfogadni.

Se szeri, se száma azoknak az adandó alkalmaknak, amelyek megkövetelik a köszönetet. Még az e-mailon /villámpostán/ érkezett leveleket is meg kell köszönni. Ezek ne legyenek üres típus mondatok. Keressünk szép, választékos kifejezéseket, érződjön belőle, hogy ezek a sorok vagy szóban elhangzó mondatok csak az illetőnek szólnak.
Ne feledjük el soha, hogy a köszönő leveleknek kapcsolaterősítő hatásuk van.
Mi a helyzet a karácsonyi és újévi ünnepek alkalmából küldendő üdvözletekkel?
A karácsony a bensőséges családi együttlét, a szeretet ünnepe. Ilyenkor sokan képeslapot küldenek barátoknak, ismerősöknek, üzleti és hivatali partnereknek e-mail vagy  képeslap küldő szolgálat  segítségével. Biztosítjuk a címzettet arról, hogy gondolunk rájuk és a jövőben is szeretnénk fenntartani velük a kapcsolatot.
Amikor postai úton küldünk képeslapot, ügyelni kell a pontos címzésre és a levélbeli megszólításra. Ha olvashatatlan az aláírásunk, helyezzünk névjegyet a borítékba. Minden levelet és képeslapot illik megválaszolni. Ennek előfeltétele, hogy írjuk rá a borítékra pontosan a feladó nevét és címét. Ne kényszerítsük a címzettet arra, hogy emlékezetében kutasson az adataink iránt.

Dr. Vámos Lászlóné Katalin

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek