2024. 05. 5. vasárnap

Györgyi
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF
Gyűjtőszenvedély

Gyűjtőszenvedély

GyűjtőszenvedélyMottó:
” Én azok közül, kik a magyar ifjúságnak a dolgát  
a tanulásban elősegítik, a legkisebb vagyok, de  
szándékomra nézve, amellyel a cél elérésére  
törekszem, nincs aki rajtam, kifogjon. ”  
/ Apáczai Csere János /

 

 

“Több mint húsz éves kollégiumi nevelőtanári, valamint, tanügyigazgatási és kollégiumi szakértői tevékenységem tapasztalatával, folyamatosan rendelkezésére állok, a szülők és a társadalom elvárásaihoz, az oktatásügy emberi, erkölcsi és szakmai megújulásához. Hittel, tisztességgel, bölcsességgel.”

* A mottót és a fenti idézetet Szajkó József, sárospataki tanár honlapján találtam, s én azt is tudom, hogy a komoly gondolatok mögött egy „játékos ember” húzódik, akit minden érdekel, ami szórakozás, jókedv. Azt viszont ,– noha már több mint negyedszázada ismerjük egymást /ezért is a tegezés/ – nem tudtam rólad, hogy ekkorára szaporodott nyakkendőgyűjteményed van…
* Tény, hogy szeretem a zenét, jöhet a pop, rock, country minden mennyiségben, a jókedvet, a nevetést. Másképp az ember nehezen találná meg a hangot az ifjúsággal, márpedig hiszem, hogy csöppet sem rosszabbak Ők, mint mi voltunk, csak a helyzet, a társadalom változott meg körülöttünk. Ez a gyűjtőszenvedély is a munkámhoz kapcsolódik, mert évek óta tanítok viselkedéskultúrát és etikettet, s bizony ehhez a nyakkendő megkötésének tudománya is hozzátartozik. Így kaptam rá arra, hogy ne csak viseljem, és tanítsam, hanem gyűjtsem is. Tíz éve kezdődött a „szerelem”.

* Hány darab van most?
* Közel 2000 darabos a gyűjtemény, és ebben van elegánstól a bohémig , a hétköznapitól, az ünnepiig mindenféle a világ minden részéről?
* Tűri ezt még a család?
* A feleségem tiszteletben tartja a hóbortjaimat, ezért is működik már sok évtizede a házasságunk, a lányunk már nem él velünk, az unokám pedig még csak hat hónapos, de neki majd biztosan tetszenek a papa színes csodái.
* Hogyan szerzed be ezeket?
* Nagy vásárló vagyok, akár egy „turiba” is hajlandó vagyok bemenni egy-egy különlegességért, ajándékba is kapok barátoktól, ismerősöktől, szóval szépen szaporodik a gyűjtemény.
* Azt hozzá kell tennem, hogy a nyakkendő magyar találmány, s már vagy 300 éve viselik a férfiak, de te mit csinálsz velük?
* Először is viselem őket,- nem nagyon láttak még nyakkendő nélkül – azután pedig volt már belőle kiállításom, és tulajdonképpen hajlandó vagyok, bárhová elvinni ezt a kiállítást ahol kérik.

 

Orosz B. Erika
Gyűjtőszenvedély Gyűjtőszenvedély

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek