2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
Gyertya-etikett ünnepi és hétköznapi alkalomra

Gyertya-etikett ünnepi és hétköznapi alkalomra

Gyertya-etikett ünnepi és hétköznapi alkalomraAz egyik jó nevű étteremben díszebédet kellett szerveznem. Aranyszabály, hogy a vendégek megérkezése előtt legalább egy órával ellenőrizni kell mindazt, amit  a hivatal, vagy a cég nevében megrendel a protokollos, vagy a rendezvényszervező. Ilyen például a teríték, az asztalon lévő díszgyertya helye, az asztalok és a székek megfelelő elrendezése. A protokollos további feladata még az ültető és menükártyák megfelelő helyre tétele, az ültetési tablónak az asztal irányában való elhelyezése stb.

 

Úgy láttam, hogy a háromágú díszes gyertyatartó nincs jó helyre téve az asztalon, mert a két egymással szemben ülő fővendég nem fogja látni egymást. Megemeltem a gyertyatartót és arrébb tettem. Ekkor láttam, hogy az abrosz kissé lyukas volt és erre helyezték rá a gyertyatartót. Azonnal szóltam, a felszolgálók leszedték a terítéket és kicserélték a damaszt abroszt. E tapasztalat alapján gondoltam arra, hogy össze kell foglalni mindazt, amit a gyertya-etikettről tudni kell általában.

Az udvarias viselkedésnek, a teríték díszes tartozékainak is megvannak a szabályai egy gyertyafényes díszvacsorán vagy baráti vacsorán. Ügyelni kell arra, hogy a gyertya lángja legalább 6-8 cm-rel legyen a vendégek szemmagassága alatt. Zavarja a beszélgetést, ha a gyertyaláng a szemünk előtt vibrál, amikor megpróbálunk az asztaltársaság valamely tagjának a szemébe nézni.

Sokféle gyertyaforma közül választhatunk, amelyek a romantikus vacsorák dísze. Vásárolhatunk gyertya tulipáncsokrot, metál színű hosszú kónusz gyertyát, éles csavart gyertyát akár metál változatban is, stb. A terítés előkészületeihez tartozik az is, hogy a gyertyát kicsit előégetjük, mielőtt a vendégek megérkeznek. Ez nem jelenti a gyertya anyagának szemmel látható fogyását, elegendő, ha a kanócon és közvetlen környékén látszik már a gyertya használata. Az előre meggyújtott gyertyát hagyjuk égni mindaddig, amíg mindenki fel nem állt az asztaltól. Ha van otthon gyertyakoppintónk, amit a tölcséres felével a gyertya lángjára húzunk, könnyedén megvonjuk az oxigén után pótlást és ezáltal elalszik. Ha ez nincs, akkor tegyük tenyerünket a láng mögé, így még az esetleg asztalnál ülő vendégnek nem fújjuk a füstöt az arcába, és az esetleg kicseppenő olvadéktól is megóvunk mindenkit. Ha azt tapasztaljuk, hogy a gyertya kormozni kezd, akkor óvatosan vágjunk vissza a kanócból.

Nagyon fontos a teríték színharmóniája, ezért olyan gyertyát válasszunk, aminek színe illik a teríték vagy az egyéb dekoráció színéhez. Soha ne tegyünk gyertyát erős napfényben az asztalra. Egy ragyogó napsütéses napon a teraszon felszolgált ebéd mellett nem érvényesül a gyertya, sőt mondhatjuk azt is, hogy  nevetségesnek hat. A gyertya még a hétköznapokon elfogyasztott esti, meghitt vacsorák alkalmával is kellemes hangulatot kölcsönöz.

A gyertyát helyezzük el úgy a gyertyatartóba, hogy az stabilan álljon és ne legyen senki útjában. Praktikusságból nem éghető alátétet is tehetünk a gyertya alá, ami készülhet például parafából vagy üvegből, de lehet egy szép kis tányér is. Ezzel megvédjük a terítőt és esztétikusabbá tesszük a gyertyát az asztalon.

Az égő gyertyát soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Lehetőség szerint olyan helyre tegyük, ahol kap elég levegőt az  égéshez és nem gyújthat meg semmit. Minél hosszabb ideig szándékozunk égetni, annál vastagabb gyertyát válasszunk, ez lehet kocka vagy téglalap alakú is. Udvariasabb egy gyertyát égetni hosszabb ideig, mint állandóan újra cserélgetni az elhasználtakat.

A magasabb, karcsú, metál kónusz gyertyák elegánsak a hivatalos rendezvényeken, vacsorákon, míg az alacsonyabb, vastagabb gyertyák pedig a kötetlen nem formális összejövetelekhez, egyszerű, baráti vacsorákhoz illenek.  

Ami a gyertya használatának előnyeit illeti:

A vendégek megkülönböztetett figyelmünk jelének fogják tekinteni azt, ha gyertyát gyújtunk a tiszteletükre.
Kihangsúlyozhatja az ünnepi asztal szépségét, ami például nagyobb összejövetelek esetén kellemes benyomást kelt.
Különleges, családias hangulatot biztosít még nagyobb hivatalos rendezvényeknek is. Oldottabbá teszi a légkört, ami rendkívül jól jöhet munkahelyi vagy hivatalosabb stílusú összejövetelek esetén.  
Családi ünnepeknél meghittséget ad, erősíti az összetartozás, a biztonság, a nyugalom érzését.
Romantikus vacsoráknál elengedhetetlen kellék, nemcsak az asztalon, hanem a helyiség valamely szép helyén elhelyezve.
A többféle dekoráció mellett önmaga is dekoratív. Lehet kiegészítő is, de lehet az asztal fődísze, ami mellett egyéb, apróbb dekorációk is helyet kaphatnak.
A lényeg az, hogy színben és stílusban illeszkedjenek egymáshoz a dekorációk.  

Ami a gyertya használatának a hátránya:

A nem megfelelően kiválasztott, vagy nem megfelelő minőségű gyertya elronthatja az összhatást. A sok olcsó mécses nem okvetlenül kelt jó benyomást a különféle húsételekkel megrakott asztalon, mint ahogyan egy több kilogrammos díszgyertya sem feltétlenül tartozik hozzá, a gyerekek születésnapi zsúrjához. Ide inkább szép vékony, metál kígyó gyertyát tegyünk az asztalra.


Dr. Vámos Lászlóné
forrás: protokoll-info

fotó:kezenfogva.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek