2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
Júliusban 5,1 százalékos volt a 12 havi infláció

Júliusban 5,1 százalékos volt a 12 havi infláció

Júliusban 5,1 százalékos volt a 12 havi inflációA fogyasztói árak 1,3 százalékkal nőttek júliusban az egy hónappal korábbihoz képest, és 5,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az elemzők 6,1 százalékos éves inflációt és 2,4 százalékos havi fogyasztói áremelkedést vártak. A júliustól bevezetett áfa és jövedéki adóváltozások hatását mutatja, hogy változatlan adótartalommal az árak 2,1 százalékkal csökkentek volna az előző hónaphoz képest és a tizenkét havi infláció is csupán 1,4 százalék lett volna. A jövedéki adó emelés hatására jóval az átlag felett – 2,9 százalékkal – emelkedtek a szeszes italok és dohányáruk árai az előző hónaphoz viszonyítva júliusban.
 
Emellett az üdülési szolgáltatások egyetlen hónap alatt bekövetkezett 9,2 százalékos és az üzemanyagok – szintén jövedéki és áfa-hatást is tartalmazó 4,5 százalékos emelkedése hajtotta fel a múlt havi inflációt.

A maginfláció júliusban 2,3 százalék, 12 havi összehasonlításban 5,2 százalék volt. A nyugdíjas fogyasztói kosárra számított áremelkedés 12 havi indexe júliusban 5,7 százalékot tett ki.

Idén az első hét hónapban átlagosan 3,6 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. A fogyasztói árak júniusban 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet. Tavaly júliusban a 12 havi infláció 6,7 százalék volt.

 (MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Sneakerek számla nélkül
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közösségi felületeken és online portálokon értékesítőket. Az elektronikus ada…