2024. 04. 29. hétfő

Péter
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
Borravalót akkor adunk, ha valaki irányunkban figyelmes, előzékeny, vagy szolgálatkész.

Borravalót akkor adunk, ha valaki irányunkban figyelmes, előzékeny, vagy szolgálatkész.

Borravalót akkor adunk, ha valaki irányunkban figyelmes, előzékeny, vagy szolgálatkész.Annyit tudnunk kell, hogy bizonyos szolgáltatásokért világszerte illik borravalót adni, ez elől nem térhetünk ki és a helyi szokásokhoz kell alkalmazkodni. Mindenesetre ez nem tartozik a megvesztegetés fogalmába!

1. Az illemtan szempontjából kétségkívül az a legnehezebb kérdés, hogy mennyi borravalót illik adni.

2. Nehéz meghatározni az összeget, mert hol túl kicsi, hol túl nagy a borravaló, mindkettő helytelen.

3. Ennél már csak az nehezebb, amikor azt mondja valaki, hogy „Amennyit a kedves vendég gondol” – itt ránk bízza az illető az összeget, s ekkor kezd tépelődni az ember, hogy ez vajon mennyi legyen.

Mindent összevetve azért VAN EGY ALAPHELYZET, mert 10-15%-ot illik adni a számlához, ez nemzetközileg is elfogadott.

A borravaló világszerte elterjedt, pl. a vendéglátásban, idegenforgalomban, szállodákban. Ez olyan jelenség, ami elől nem térhetünk ki, és igyekezzünk mint mindenben, ebben is a helyi gyakorlathoz alkalmazkodni.

Vannak olyan negatív jelenségek, amelyek megkérdőjelezik a szolgáltatások minőségét hazánkban. Sajnos megváltozott a turistavendégek összetétele, aminek több oka van. Mindenki előtt ismert, hogy a fővárosban folyik a metró építése, sok az útlezárás stb., emiatt nagyon lassú a közlekedés.
Több helyen becsapják a külföldi vendéget a taxisok, az éttermi pincérek. Emiatt nagyon rossz véleményük van a külföldieknek a magyar vendéglátásról. Ezek után megkérdezik, hogy ezért a szolgáltatásért várnak borravalót a magyarok? Szerencsére ezek a negatív példák nem általánosak, hiszen sok tisztességes és szakmáját szerető szakemberrel találkozhatunk a különféle szolgáltatások területén.

Hazai viszonylatban kinek illik borravalót adni?

Szállodában: szobaasszonynak szokás némi aprópénzt, esetleg kisebb ajándékot otthagyni az asztalon. A többi szinte döntés kérdése: portás, szobapincér, szervizkiszolgáló, ez mindenkinek a saját belátására van bízva.

A szálloda alkalmazottai közül a londínerek panaszolják azt, hogy amikor
a turistacsoport tagjai kerekes bőrönddel érkeznek, azok nem adnak borravalót, mert maguk viszik fel szobájukba a bőröndöt. Ezáltal sok helyen a londínereknek alig van munkájuk. A turistacsoport elutazásakor viszont van feladatuk, hiszen össze kell szedni a nagy csoport csomagjait, ilyenkor vagy van borravaló, vagy nincs!

Étteremben is adunk borravalót, de ha a számla tartalmazza a felszolgálás díját – – ami fel van tüntetve a számlán -, az összeg általában 10-15%, ilyen esetben nem kell külön fizetni. De ha valaki leönti a saját ruháját az asztalnál és a felszolgáló segédkezik a ruha gyors tisztításában, akkor ezt illik borravalóval megköszönni.

Akkor közeledik a borravaló mértéke az alsó határ felé, amikor a szolgáltatás minősége gyenge volt, vagy a számla összege viszonylag nagy.

A felső határ felé közeledik a borravaló akkor, ha a szolgáltatást jónak tartjuk, udvariasak és figyelmesek voltak irányunkban.

Borravalót adunk a benzinkútnál, amikor lemossák a szélvédőt, vagy segédkeznek az üzemanyag töltésekor. Amikor ki van írva a töltőállomásnál, hogy Önkiszolgáló, akkor a kutas csak kérésre segít. Ilyenkor illik borravalót adni.

Borravaló illeti meg a taxisofőrt, ha igyekszik a legrövidebb utat választani, és nem utaztatja be velünk a fél várost, a postásnak, ha pénzküldeményünk érkezik, az idegenvezetőnek, a ruhatárosnak stb. Bérelt társas busznál a gépkocsivezetőnek is szokás pénzt összegyűjteni.

A repülőgépen a stewardessnek illetlenség borravalót adni, mondhatnám azt is, hogy tilos. Ők nem felszolgálók, nem pincérnők, hanem háziasszonyi teendőket látnak el. Érdekesség: ha a stewardess idősebb hölgy, még akkor is Kisasszonynak kell őt szólítani!

 

Mi a helyzet külföldön?

Ha kitekintünk a nagyvilágba, a következőket tapasztalhatjuk:

Ausztráliában nincs borravaló. Az európaiak vitték be ezt a szokást még a múlt században, az 1940-es években. A külföldiek itt is adnak első osztályú szállodákban, éttermekben, taxisoknak borravalót, ha meg vannak nagyon elégedve. Pl. a fodrászüzletben a dolgozók nem várják el a borravalót a vendégektől. Az előfordul, hogy karácsonykor egy kis ajándékkal kedveskedik a vendég a fodrásznak. De ez minden!

Kanadában a benzinkútnál nincs borravaló. A benzinkutas hálás, hogy nála vásárol valaki, és nem a szemben lévő konkurenciához megy.

Étteremben 10-20% a borravaló mértéke. Ha valakit meghívnak, akkor a vendéglátó fizeti a számlát, viszont távozáskor a vendég teszi le a borravalót az asztalra! Kanadában, ahol cigányzenekar van az étteremben, ott ki van téve egy pohár. Illik abba beletenni a borravalót még akkor is, ha valaki nem rendel nótát.
A zenészek a borravalót szétosztják maguk között, amelyből a prímást két rész illeti meg. Megérdemli, mert a prímásnak kapásból kell tudnia bármilyen nótát eljátszania (ez a szám kb. 3000 dalt jelent).

Borravalót adnak a repülőtéren a hordárnak, a szállodában a gépkocsirendezőnek, aki a kocsit leviszi a mélygarázsba. A londínernek, aki felviszi a szállodai szobába a csomagot.

Gyorsétteremben nem adnak borravalót, még olyan kínai önkiszolgáló étteremben sem, ahol annyit fogyaszt valaki, amennyit csak óhajt.

Az USA-ban a szállodában, étteremben 10-15% a borravaló mértéke. Előkelő helyeken ez magasabb is lehet. A borravaló nincs benne a taxiszámlában.

Arab sajátosság, hogy minden szolgáltatásért külön díjazás jár. Vagyis a szállodákban, jobb éttermekben, a számlában szerepel 10-15% az összegben, de elvárják a visszahagyott borravalót, némi aprópénzről van szó.

Dánia a borravaló tekintetében igen drága ország.
Érdekesség, hogy a mellékhelyiségekben a nők általában kevesebbet fizetnek, mint a férfiak, de ez nem általános. Ez valószínűleg csak éttermekre vonatkozik. De azért itt is szokás a taxisofőrnek 10-15% borravaló adni.

Ausztriában illik borravalót adni az idegenvezetőnek. Még a régi időkben, amikor kevés valutával rendelkeztek a magyar turisták, akkor vittek egy üveg szovjet pezsgőt, vagy ajándékot az idegenvezetőnek. Napjainkban, amikor már euróval is rendelkeznek a turisták, eszükbe sem jut, hogy illene borravalót adni az idegenvezetőnek.

A paraszolvencia kérdésével ebben az írásban nem foglalkozom, sem hazai, sem külföldi viszonylatban, mert az más kategória és nagyon összetett probléma.

Dr. Vámos Lászlóné Katalin
forrás:protokollinfo.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek