2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Fidesz: jövő pénteken jelentik be az újabb rezsicsökkentés mértékét és időpontját

Fidesz: jövő pénteken jelentik be az újabb rezsicsökkentés mértékét és időpontját

Jövő pénteken, a Fidesz-KDNP évadnyitó frakcióülése után jelentik be, hogy mikortól és mennyivel csökken a távfűtés, a villany és a gáz ára – közölte Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő vasárnap Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. A Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa azt mondta, addig még kétszer ülésezik a rezsicsökkentésért felelős munkacsoport, és az üléseken dől el, hogy mit terjesztenek a frakció elé.
    Németh Szilárd kiemelte: a rezsicsökkentés politikáját törvénybe foglaltan teszik fenntarthatóvá. Ennek alapja pedig az lesz, hogy a magyar családok meg tudják fizetni a rezsit, az Európai Unió átlagánál ne fizessenek többet, biztonságos és minőségi szolgáltatást kapjanak közszolgáltatásként. „Ez a rezsicsökkentés alapja” – szögezte le a politikus.
    Kérdésre válaszolva Németh Szilárd azt is elmondta, továbbra is meg fogják nézni: megfelelő-e az árképzés. Célnak nevezte, hogy a magyar családok számára megfizethető legyen a szolgáltatás és ne kizárólag a szolgáltatók határozzák meg, hogy mi történik a piacon.
    A fideszes politikus azt is elmondta, Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára és munkacsoportja készíti elő  azt a közmű-törvényt, amelynek lényege, hogy a szolgáltatók a keletkező profitot a minőség javítására és a biztonságos működés fenntartására fordítsák.
    Németh Szilárd kitért arra is, hogy előző nap ülésezett az MSZP választmánya, amely ellenszavazat nélkül jóváhagyta „az új Gyurcsány-koalíciót”, s azzal együtt, annak programját is. Ezzel kapcsolatban egy internetes portálon a héten megjelent, Gyurcsány Ferenccel készült interjúból idézett. Abban a Demokratikus Koalíció elnöke arra a kérdésre, hogy mi lesz a rezsicsökkentésről a közös álláspont, azt mondta: „az egy hülyeség”. Azzal kapcsolatban pedig, hogy azt az MSZP a parlamentben megszavazta, Gyurcsány Ferenc úgy felelt: „az teljesen mindegy”. Németh Szilárd szerint „ez ugyanaz a Gyurcsány Ferenc, akinek előző koalíciójában tizenötször engedték, hogy emeljék a gáz és a villany árát”, s a Gyurcsány-koalíció döntései vezettek oda, hogy Európában a magyar emberek fizették a legtöbbet rezsiköltségként – tette hozzá.
    Németh Szilárd felidézte azt is, hogy Lendvai Ildikó 2002-ben azt mondta: „nem lesz gázáremelés”. Ehhez képest nyolc év alatt háromszorosára emelkedett a gáz ára. „Ennek az összeállt koalíciónak ennyit lehet hinni” – jegyezte meg a fideszes politikus.
    Kiemelte továbbá, hogy a magyar családok rezsitartozásai 2012 májusában elérték a 143 milliárd forintot. A rezsicsökkentés után ez 123 milliárd forintra csökkent. „Ez még mindig sok” – emelte ki Németh Szilárd, hozzátéve: az április 6-ai országgyűlési választások tétje, hogy „visszajönnek-e azok, akik megnyomorították a magyar embereket, akik belehajtották a embereket a devizahitelekbe, a sárgacsekk-tartozások világába”. Németh Szilárd szerint biztos, ha ez a koalíció visszatér, „a rezsicsökkentést meg fogják szüntetni, és vissza fogják állítani a 2002 és 2010 közötti állapotot”, amikor egyetlen céljuk volt, a szolgáltatók extraprofitjára irányuló kérések teljesítése – fejtette ki a fideszes politikus.
    Németh Szilárd a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra is, hogy hétfőn lejár a február elsejétől esedékes ingyenes készpénzfelvételre való jelentkezési határidő. Akik most nem tesznek nyilatkozatot bankjuknál, azok ezt leghamarabb csak a következő hónaptól, március elsejétől vehetik igénybe a szolgáltatást.
    Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelentette be, hogy a harmadik rezsicsökkentéssel az áram, a gáz és a távhő ára lesz alacsonyabb ismét. A kormányfő a rádióinterjúban azt is megerősítette: várhatóan újabb külföldi kézben lévő energiaszolgáltatókat vásárol vissza az állam.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…