2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • A nyolc évvel ezelőtti szlovák légi katasztrófára emlékeztek Hejcén

A nyolc évvel ezelőtti szlovák légi katasztrófára emlékeztek Hejcén

A nyolc évvel ezelőtt Hejcén lezuhant szlovák An-24-es csapatszállító repülőgép 42 áldozatára emlékeztek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen állított emlékműnél vasárnap. Martin Glvác, a Szlovák Köztársaság védelmi minisztere beszédében azt mondta: a szlovák fegyveres erők talán legsötétebb napja volt 2006. január 19-e. A tárcavezető felidézte, hogy nemrégiben fent járt a Hejce fölött magasodó Borsó-hegyen, ahol a tragédia történt. Az An-24-es csapatszállító repülőgép a koszovói békemisszióból vitte hazafelé a szlovák békefenntartókat. A katasztrófát egyetlen katona élte túl.
    A miniszter hangsúlyozta: ne csak arra a 42 emberre emlékezzenek, akik itt haltak meg, hanem mindazokra, akik a Szlovák Köztársaság fegyveres erőinek húszéves fennállása során életüket vesztették szolgálat közben. A tárcavezető köszönetet mondott a mentésben résztvevőknek, és külön kiemelte Hejce lakosainak önzetlen segítségét.
    Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: az emberi tragédiák felülírják a határokat. Abban a tragikus órában, amikor a téli éjszaka sötétsége borult már a zempléni tájra, a magasban egy repülőgép ereszkedett célja, a kassai repülőtér irányába, hogy hazatérve a koszovói békemisszióból ezen katonák elérjék az otthon békéjét, szeretteik ölelését – idézte fel a tragikus éjszaka eseményeit az államtitkár.
    Mint mondta, ez a 42 katona sosem ért haza.    A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kisközség lakói akkor példát mutattak emberségből, együttérzésből, és a mentésben résztvevők együttműködése is ezt mutatta. Hozzátette: a hejcei Borsó-hegyen 42 kopjafa őrzi az áldozatok emlékét.
    A megemlékezés után szentmisét tartottak a település római katolikus templomában.

MTI

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…