2022. 05. 28. szombat

Emil, Csanád
1 EUR 393 HUF
1 GBP 463 HUF

Az igazság teljes feltárását és nyilvánossá tételét vörösiszapügyben!

Aránytalan, méltánytalan és igazságtalan a 2010. október 4-én történt vörösiszap-katasztrófa miatt indított per megismételt elsőfokú eljárásában a Győri Törvényszék által nyolc év négy hónap után meghozott elsőfokú ítélete, ezért a Mi Hazánk parlamenti képviselői csoportján keresztül kezdeményezem a Mal Zrt. privatizációs szerződésének felülvizsgálatát és a katasztrófa előidézésével összefüggő szakértői anyagok bekérését.
A 2016-os, abszolút jogalkalmazási mélypontot jelentő, teljes körű felmentést tartalmazó ítélethez képest ugyan előrelépés, hogy az újraindított eljárás napokban meghozott ítélete kimondja a Mal Zrt. vezetősége és munkatársai felelősségét, tíz vádlott bűnösségét abban, hogy a vörösiszap elöntötte Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A tíz ember halálát, több mint kétszáz sérülést okozó, több száz ingatlant lakhatatlanná tevő, 55 milliárd forintos anyagi, felbecsülhetetlen természeti, valamint mérhetetlen erkölcsi kárt okozó ipari baleset okozásáért kirótt büntetés nincs még arányban az elkövetők által okozott kárral, és köszönő viszonyban sincs a valódi felelősök indítékaival, önös érdekeivel és alantas szándékával.

Méltánytalan az az eljárásmód, amely hazánk történetének legnagyobb ipari katasztrófáját övezte az elmúlt több mint nyolc évben. Igazságszerető és igazságkereső honfitársaim, elsősorban a legérintettebbek, a katasztrófa károsultjai, köztük devecseri polgártársaim úgy érzik, hogy a tragédia felelőseinek a megnevezését és az ítélethirdetést szándékosan késleltetik. A 2012-es vádemelés után személycserére hivatkozva 2013-ban kétszer is újra kezdték a tárgyalássorozatot, majd 2017-ben – amúgy a minden szempontból vállalhatatlan felmentő ítélet után joggal – a teljes eljárást újraindították, mindezek a fejlemények azonban a magyar emberek igazságszolgáltatásba vetett bizalmát alapjaiban rendítették meg, hisz több mint nyolc év után még mindig nem állt helyre a magyar társadalom igazságérzete.

Aggályos az is, hogy miközben a 2012-es vádemelés során az ügyész a vádiratban valamennyi vádlottra végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását kérte, és a legsúlyosabb bűncselekménnyel vádolt esetében a büntetési tétel öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés volt, addig a mostani ítélet a vádemeléshez képest is rendkívül aránytalan: a Mal Zrt. két egykori vezetőjére 2 év hat hónap, illetve 2 év letöltendő szabadságvesztést rótt ki, nyolcan felfüggesztett fogházbüntetést, megrovást kaptak, öt vádlottat pedig felmentettek.

A katasztrófa kapcsán elengedhetetlen megvizsgálni, hogy miközben a Mal Zrt. tulajdonosi köre 1997-ben bennfentesként néhány millió forintért szerzett tulajdonjogot milliárdos nemzeti vagyon felett, a papíron veszteséges vállalat furcsamód már egy év elteltével komoly nyereséggel zárt. Ha Magyarország jogállam, akkor elvileg semmi akadálya nem lehet annak, hogy mindenki számára hozzáférhetővé váljon az egykori privatizációs szerződés a benne foglalt, a MAL Zrt-t  kötelező, milliárdos környezetvédelmi vállalásokkal. Itt az ideje a nyilvánosság előtt tisztázni, hogy a cég mennyiben tett eleget ezeknek a környezetvédelmi kötelezettségeinek, és az esetleges kötelezettségszegés mennyiben járult hozzá a tragédiához.

Itt az ideje annak is, hogy az egykori országgyűlési vizsgálóbizottság szakértője által az ipari katasztrófa lehetséges okával kapcsolatban valós tényeken és vizsgálati anyagokon alapuló végkövetkeztetéseit érdemben vizsgálja a nyomozóhatóság, és a szakértő felvetéseit cáfolja vagy erősítse meg. Az igazság teljes feltárása, nyilvánosságra hozatala és az igazságszolgáltatás teljes körű megvalósulása érdekében a Mi Hazánk parlamenti képviselői csoportján keresztül kezdeményezem a Mal Zrt. privatizációs szerződésének felülvizsgálatát, a katasztrófa előidézésével összefüggő szakértői anyagok bekérését, bízva abban, hogy végeredményben arányos és igazságos ítélet születhet majd az ügyben, mely helyreállíthatja a magyarságnak a jogállamiságba és az igazságszolgáltatásba vetett bizalmát.

Ferenczi Gábor,
Devecser város polgármestere,
a Mi Hazánk alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum