2024. 05. 18. szombat

Erik, Alexandra
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

Projektlátogató nyílt napot tartottak a svájci pályázatról

A 2013 tavaszán kezdődött Svájci Hozzájárulás keretében folyó projekt kapcsán tartottak nyílt napot Kazincbarcikán május 22-én.
A program keretében a bánhorvátiban megvalósult alprojektet ünnepélyes avatták fel.

Kazincbarcika Város Önkormányzata elkötelezetten támogatja a munkahelyteremtést. Ezt indokolja, hogy a kistérségben rendkívül magas a munkanélküliségi ráta.
A foglalkoztatás ösztönzése érdekében 2013-ban kezdődött meg a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében a „Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtő fejlesztése” elnevezésű projekt.
Kazincbarcika önkormányzata három kistérségi településsel – Bánhorváti, Rudabánya, Sajókaza – összhangban 2013 és 2015 között 1,5 milliárd forint összegű fejlesztési programot valósít meg, melyhez a Svájci Hozzájárulás 1,2 milliárd forintot biztosít.

A programot alkotó tevékenységi pillérek közé tartozik a Kulturális-természeti értékek bemutatása és turisztikai szolgáltatások fejlesztése.
Ennek egyik támogatott projektje a Damasa-tanösvény kiépítése, felszerelése, falumúzeum felújítása Bánhorvátiban; a fejlesztésekhez 2 új munkahely is létesítése is kapcsolódik. A projekt gazdája Bánhorváti Önkormányzata.
A közel 10 kilométeres tanösvény a Bükki Nemzeti Park határán, a Lázbérci Tájvédelmi Körzetben található, mely az omlással keletkezett természeti képződményhez, a Damasa-szakadékhoz vezeti a turistát. Az ösvényen, a Damasához vezető úton megismerheti a látogató a településhez kapcsolódó egyéb értékesebb kulturális és természeti látnivalókat is. A tanösvény a Falumúzeumtól indul, 5 állomása van bemutató, ismeretterjesztő táblákkal, hulladéktárolókkal, pihenő helyekkel.

A tanösvény állomásai
1.    Templom tér: Bánhorváti múltja és jelene, a falu néprajza, látnivalóinak bemutatása.
2.    Som-pataki pincék: Bánhorváti, mint a szőlő- és gyümölcstermesztés térségi központja; borászat története az Egri Érsekséggel összekötve.
3.    Bodó-tó: a tó kialakulásának története, a bükki erdők állatvilága és vadállománya, erdészet.
4.    Rózsás-kő: a térség és a Bükk jellemző növényzetének bemutatása, botanika, növénytani ritkaságok, természetvédelem.
5.    Damasa-szakadék: a szakadék kialakulásának legendája és valós földtani képződése.
6.    Miklós forrás: mezőgazdaság a térségben.
7.    Templom tér: végállomás.

A Falumúzeumban felújításra kerültek egyes termek, valamint új funkciók ellátására is képessé válik a létesítmény. A kiállító teremben a földművelés eszközei, szövés-fonás kellékei, a polgári szoba és egy régi iskola részlete tekinthető meg a palóckonyha és a tisztaszoba mellett. A kialakított 37 m2-es közösségi térben kézműves foglalkozások, hagyományőrző-, egyházi- és egyéb kulturális rendezvények, képzések, oktatási tevékenységek várják a község lakóit és a látogatókat.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A 2024.04.15. napján "Rákkeltő méreg ömlött a Salgó patakba" címmel közöltünk cikket, amelyben valótlanul állítottuk, hogy "Legfrissebb méréseink bizo…
Egy ZSEBKENDŐNYI kert is elég
Egy zsebkendőnyi kertdarab is elég, ha tenni akarunk magunkért és az élővilágért - A Magyar Természetvédők Szövetségének A mi sokszínű kertünk kampány…

További cikkek