2024. 04. 29. hétfő

Péter
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Kis kosarak születtek

Jó úton halad a miskolci biopiac után a Miskolci ZÖLD KOSÁR Közösséget is megszervező Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány norvég civil projektjének megvalósulása. Hat kistelepülésen indult meg a munka, azért hogy végre ott is elérhető legyen az egészségtudatos, környezettudatos és társadalmilag felelős Zöld Kosár.

A Miskolci ZÖLD KOSÁR Közösség másfél éve működik, és látja el friss bio élelmiszerekkel a miskolci és Miskolc környéki családokat. A Zöld Kosárban a tagok ellenőrzött, megbízható termelőktől rendelik meg az élelmiszereket és más öko-termékeket. A közeli beszállítók révén csökkentik a szállítással járó széndioxid kibocsátást. A vételár pedig a méltányos kereskedelem elveihez igazodóan közvetlenül a gazdákhoz jut. Egészében véve tehát a „kosarasok” egy egészségtudatos, környezettudatos és társadalmilag felelős rendszert működtetnek.

Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával megvalósuló „Kis kosarak születnek!” című projektjükkel új célok megvalósításában fogtak: szeretnék hat borsodi kistelepülés hátrányos helyzetű lakossága számára is elérhetővé tenni a Zöld Kosár kínálatát (Arnót, Baskó, Boldva, Királd, Kurityán, Gömörszőlős településeken). A Zöld Kosár közösséget pedig – közösségfejlesztő bevonásával és több mint harminc ingyenes közös programmal – nagyobb, összetartóbb és társadalmilag felelősebb közösségé kívánják fejleszteni. Nem titkolt céljuk továbbá, hogy megmutassák, hogy a civilek társadalmi vállalkozások indításával és működtetésével többet tehetnek a helyi közösségekért.

A hat kiválasztott településen vidéki koordinátorok, azaz „Kosárvivők” végzik a munka dandárját: ők kutatják fel és vonják be a helyi vegyszermentes termelőket és a helyi tudatos vásárlókat, illetve ők szervezik meg a kosár átadásokat is.

A Magyar Természetvédők Szövetségének akcióballonja is nagy sikert aratott eddig a helyi lakosság körében. A 3 méter magas, felfújható szürkemarha bika, Bio Béla köszönti a borsodiakat minden pénteken délelőtt a Belvárosi Ligetben, a miskolci biopiacon és a Miskolci Zöld Kosár rendezvényein is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek