2024. 03. 19. kedd

József, Bánk
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Faünnep a Gödöllői Királyi Kastélyban

„A fa egy összetett életközösség”
Kíváncsi, hogy miért értékes egy több száz éves matuzsálem fa? Érdekli, hol találhatók Magyarországon és Szlovákiában megtekintésre, ezúttal inkább „feltekintésre” érdemes faóriások?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphattak választ a sajtó képviselői a Bölcs Fák – Wise Trees csapatától a Szent Iván éjszakája előtti Faünnepen.
A Királydombi pavilon szomszédságában található, mintegy másfél évszázada ültetett mamutfenyőnél kezdődött a tájékoztató az éppen befejeződő Interreges projektről.

A rendezvényen az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára, Rácz András, arról beszélt, hogy természetvédelem, a kertkultúra, a biodiverzitás mind a természetvédelemért felelős tárca feladatai közé tartoznak. Ezeken a különleges területeken azonban kevés az állami felelősségvállalásra van szükség, hanem ezen értékeink megőrzése szélesebb körű összefogást igényel. Ehhez kellenek a helyben élők, a gazdálkodók, az önkormányzatok, helyi civil- és társadalmi szervezetek, valamint kutatóműhelyek.
Zsigmond Vince, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségnek (MABOSZ) elnöke kiemelte, hogy a famatuzsálemek nemcsak gyönyörűek vagy történetileg érdekesek, hanem összetett életközösségek. Éppen ezért nemcsak a botanikus kertekben, hanem a természetben, vagy éppen kertjeinkben található idős fák is kiemelten fontosak. A programban nem csupán a felkutatásuk és kutatásuk, hanem a gondozásuk is nagy szerepet kap.
A matuzsálem fák, illetve a számukra otthont adó gyűjteményes és történeti kertek rejtett kincseinek megőrzésére és zöld turisztikai célpontok népszerűsítésére életre hívott Bölcs Fák mozgalom illetékesei a Faünnepet, ezután minden évben szeretnének megrendezni.

A tájékoztatón bemutatkoztak a magyarországi Bölcs Fák nagykövetei, Szűcs Nelli és Trill Zsolt, a Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészei, akik Mezei Dániel  kommunikációs szakember hívására csatlakoztak a számukra is kedves projekthez.

-obe-

Fotó:OL

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Lehűléssel indul a hét
Lehűléssel és élénk széllel indul a jövő hét, visszatérnek az éjszakai fagyok és a csúcshőmérséklet is csak 10 Celsius-fok körül várható a többórás na…

További cikkek

Lehűléssel indul a hét
Lehűléssel és élénk széllel indul a jövő hét, visszatérnek az éjszakai fagyok és a csúcshőmérséklet is csak 10 Celsius-fok körül várható a többórás na…