2024. 05. 18. szombat

Erik, Alexandra
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF
„A ló lelki ékszer”

„A ló lelki ékszer”

„A ló lelki ékszer”Hagyományteremtő amatőr fogathajtó verseny Hernádnémetiben

„ Lovas nemzet a magyar”- szoktuk mondani. A Hernád folyó bal partján fekvő Hernádnémeti pedig lovas falu, mondják a helybéliek. A településen minden korosztály kiveszi a részét a lóval való foglalkozásból: sok család tart hátast, a gyerekek egészen pici korban megtanulnak lovagolni, a községben nem meglepő, ha szembetalálkozunk egy-két lovassal, sőt nyári lovas táborokat is szerveznek, de feledhetetlen élmény a lovasok felvonulása is egy-egy rendezvényen.

Az ötödik falunapok rendezvénysorozatban, a neves fellépők, színes programok, kiállítások, szórakozási lehetőségek mellett kiemelkedő szerepet kapott az első amatőr fogathajtó verseny. Orosz Zsolt polgármester elmondta, hogy lovas alapokon próbálnak hagyományt teremteni, közösséget formálni, mivel „a ló lelki ékszer”.

– Honnan jött az ötlet, hogy a falunapon amatőr fogathajtó versenyt rendeznek?

– Mindig igény volt arra, hogy valamilyen kulturális élet és rendezvények legyenek a településen, mert egyik korosztály sem talált magának igazán megfelelő szórakozási lehetőséget. Ezért sok lelkes támogatóval, a képviselő testülettel elkezdtük szervezni a rendezvényeket. Immár ötödik alkalommal van falunap.  A rendezvények gerince tulajdonképpen mindig hasonló volt, de most indult először fogathajtó verseny. A rendezőink nagyon jól előkészítették a pályát, jól lebonyolították a versenyt. De amint a nevében is benne van, amatőr verseny volt. Miután olyan sok bevétellel nem rendelkezik a település, itt elsősorban munkával kell pótolni, amit lehet, úgyhogy elég sokat tettünk azért, hogy ez létre jöjjön, de a testületen kívül is sok helyi lakos segített. Az ötlet kívülről jött, s ez egy amatőr verseny volt, de nagyon jól sikerült.

 

– Amatőrök, akik rendkívül lelkesek voltak.

– Igen, nagyon lelkesek voltak. Zömében helyi embereket láttunk, de jöttek a szomszédos településekről is, Ongáról, Gesztelyből, Herdádkakból és Bőcsről is. Olyan emberek neveztek, akik soha nem csináltak ilyet, de eljöttek, belevágtak. Nagyon jó hangulatban. Azt gondolom, hogy a falunap legsikeresebb része volt, és az égiek is velünk vannak, mert nagyon szép az idő.

– Hagyományteremtő célokról is beszélhetünk?

Valójában a Republic koncerttel már hagyományt teremtettünk, tulajdonképpen már a hatodiknál tartunk, ez megelőzte a falunapokat. Az Este mindig nagyon hangulatos a kastélyudvarban és kulturáltan lezajlik az esemény.
A fogathajtó versennyel kapcsolatban azt gondolom, ahhoz, hogy egy komolyabb verseny legyen, némi pénz kell, de egy ilyen amatőr versenyt jövőre is vállalunk. Hiszen azt ki kell használni, amit a szüreti felvonuláson nagyon jól le lehet mérni, hogy magas a lótartás aránya a településen, büszkén mondhatom, hogy a fogatosok zömét a németiek adják. Úgy gondolom kell ebből egy szép hagyományt teremtenünk.
                                                              

Singola Edit
 
„A ló lelki ékszer” „A ló lelki ékszer”
„A ló lelki ékszer” „A ló lelki ékszer”
„A ló lelki ékszer” „A ló lelki ékszer”
„A ló lelki ékszer” „A ló lelki ékszer”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

7. Bringa Piknik
2024 májusában ismét tokaji bringa-túra, ezúttal bővítve. 2024-ben hetedik alkalommal is elstartol a Bringa Piknik. Lesznek kisebb-nagyobb változta…

További cikkek