2024. 05. 19. vasárnap

Ivó, Milán
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Kifüggesztetett: El a kezeket a közfeladatot ellátó személyektől!

Kifüggesztetett: El a kezeket a közfeladatot ellátó személyektől!

A mai napon a Borsod-A-Z. Megyei Kórházban az intézmény főigazgató főorvosa, valamint a Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője a közfeladatot ellátó személyek elleni erőszak súlyos következményeire felhívó, bűnmegelőzési célú matricát függesztett ki. A megyei rendőr-főkapitányság háromezer példányban készítette el az országosan is úttörő kezdeményezésnek számító tájékoztatót, amelyet a megye valamennyi oktatási és egészségügyi intézményébe el kívánnak juttatni.

Dr. Csiba Gábor a Borsod-A-Z. Megyei Kórház főigazgató főorvosa, valamint Dudás Péter r. alezredes a Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője a megyei kórház Traumatológiai Osztályának Sürgősségi Betegellátó előterében a betegek és a sajtó nyilvánossága előtt függesztette ki az első olyan figyelemfelhívó, rajzokkal illusztrált tájékoztatót, amely az orvosok és közfeladatot ellátó más személyek fokozott büntetőjogi védelmére hívja fel a figyelmet.

Naponta jelenik meg a sajtóban, hogy szidalmazták, megütötték a sérültet ellátó mentőst, orvost. Hasonló módon inzultálták a kötekedő utasok a buszvezetőt, a feldühödött tanuló és/vagy szülő a pedagógust, a tettenért szabálysértő a polgárőrt. Sajnálatos módon az élet sok területén teret nyert az erőszak.

„A Megyei Kórház Gyermek Egészségügyi Központ Bőrgyógyászati Osztályán az elkövető élettársával és kiskorú gyermekével hívás és engedély nélkül megjelent az orvosi betegellátó helységben, az ott szolgálatban lévő orvos kezét, nyakát, arcát megfogta, majd a szekrényhez tolta, mivel soron kívül nem látta el őket.”

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében ez évben 36 esetben indult büntetőeljárás közfeladatot ellátó személy elleni erőszak büntette miatt, ebből 10 esetben egészségügyi és szociális intézményben dolgozó volt az áldozat. A megtámadottak orvosok, mentősök, szakápolók. Ezen kívül szintén a közszférából további 7 pedagógus vált sértetté ez időben.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a közelmúltban A/4-es méretben, háromezer példányban bűnmegelőzési tájékoztató matricát készített, melyben a lakosság figyelmét kívánja széles körben felhívni erre a negatív jelenségre és azok káros következményeire. A rajzokkal illusztrált tájékoztató az egészségügyben és oktatásban dolgozók elleni támadások megelőzését hivatott – egyszerű és közérthető információk átadása útján – elősegíteni.

A most első ízben kifüggesztett ilyen jellegű kiadványon a legjellemzőbb elkövetési módokat, illetve azok következményét a szakemberek grafikus segítségével rajzokkal illusztrálták, hangsúlyozva a cselekmények büntetésének mértékét.

Az e fajta vizuális kommunikáció azon állampolgárok felé is biztosít könnyen elérhető és értelmezhető információkat, akik figyelmen kívül hagyják az írásos felszólítást, illetve előfordulhat, hogy írás-olvasási problémáik vannak.

A matricát a bűnmegelőzési szakemberek biztosítják a megye valamennyi oktatási és egészségügyi intézménye részére.

A Bűnmegelőzési Osztály tervei között szerepel a sorozatjellegű megjelenítés is, amennyiben a közforgalmú közlekedési cégek részéről is támogatásra találnak, úgy a téma és a rajzok aktualizálását követően a matricákat ajánlják kihelyezni a tömegközlekedési eszközökre, megállókba és várótermekbe is.

 

A B-A-Z. MRFK Bűnmegelőzési Osztály tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Motorozás határok nélkül
Az uniós áfaszabályok kijátszásával próbálta csökkenteni fizetendő adóját egy motorkerékpárokat értékesítő társaság Bács-Kiskun vármegyében. Ezúttal e…

További cikkek