2024. 05. 19. vasárnap

Ivó, Milán
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

Ünnepek előtt kell a megígért pénz!

Az Egészségügyi Szakmai Szervezetek, az alábbi állásfoglalást és közleményt juttatták el szerkesztőségünkhöz:

A Szakmai Szervezetek egyetértenek azzal, hogy 2009. IV. negyedévre a fekvő és járóbeteg intézmények olyan mély gazdasági válsághelyzetbe kerültek, hogy a tervezett finanszírozási technika változtatásától pénzügyi helyzetük javulása nem volt várható. Gyors pénzügyi segítségnyújtás nélkülözhetetlenné vált.

 

Elvárjuk a kormányzattól, hogy hitelesen hozza nyilvánosságra az elmúlt 2 év pénzügyi elvonásait és a nem kommunikált költségnövelő tényezőket, melyek a kórházak és rendelőintézetek jelenlegi súlyos válsághelyzetéhez vezettek.

Nem tudjuk elfogadni és erkölcsileg elítéljük azt a kormányzati magatartást, mely nem kezeli prioritásként a lakosság egészségének védelmét, veszélyezteti az emberi, alkotmányos jogok érvényesülését az egészségügyben.

A Szakmai Szervezetek egyetértenek abban, hogy a Kormánnyal kötött „Megállapodás” tartalmát tekintve, az a gazdasági helyzet 2009. évi legszükségesebb, de nem elégséges kompromisszumos kezelését jelentette.

A Szakmai Szervezetek kinyilvánítják, hogy a megállapodás Kormányoldal részéről történő értelmezése és pusztán „betű szerinti” betartása nem segítette azt a célt, amely miatt a megállapodás létrejött.

A Szakmai Szervezetek a 6 milliárd forint decemberi kifizetését az E-Alap összevont szakellátási kassza 10,5 milliárd forint korábbi zárolásából – mint rendelkezésre álló fedezetből – biztosítva látják.

A 13. havi javadalmazást pótló 98.000 Ft-os jövedelem-kiegészítés 2010. évi pótlólagos forrásként adott 38 Mrd Ft-ból történő – az ágazat teljes körére kiterjesztett – biztosításáról a megállapodás időpontjában nem történt egyeztetés, mivel az nem lehetett napirenden. Számunkra a megállapodás a fekvő-, ill. járóbeteg ellátás forrásbővítésére vonatkozott.

A Szakmai Szervezetek valamennyi, szolgáltatókat érintő jogos és megalapozott betegellátási kifogást, bírósági kártérítési igényt – melyek a finanszírozás hiányosságaira vezethetők vissza – kormányzati felelősségre hárítanak.

2009. december 8-án dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter több médiumnak nyilatkozva elmondta, hogy a kórházak, rendelőintézetek csak 2010 januárjában jutnak hozzá az ígért 6 milliárd forintos többletforráshoz. Indoklásában azt is kifejtette, hogy a 2009. október 7-én a kórház-rendelőintézetek képviselőivel aláírt megállapodásban ez szerepel, és ez a jövő évi költségvetés terhére történik. Azt is kijelentette, hogy a kormány a megállapodás minden pontját – az utolsó betűig – betartja.

A kórházi rendelő intézeti szövetségek követelik, hogy decemberben érkezzen meg a többletforrás! A szakmai szervezetek nem tartják erkölcsösnek, hogy az intézmények jelen helyzetében, szavakkal játszva kerülje el a kormány a fizetési kötelezettségét.

Tartsa be a miniszteri megbeszélések emlékeztetőiben foglaltakat. Megállapodásunkban nem szerepel a kereset kiegészítés többletterhe és a jövő évi finanszírozási elosztás miniszteri tartalékkerete. A súlyosan eladósodott intézményeknek szükségük van erre a pénzre, mert az elmúlt időszakban olyan elvonások történtek, amelyek eredményeként az intézmények eladósodtak, a beszállítók ellehetetlenültek, a betegellátás színvonala leromlott és a dolgozók a végtelenségig elkeseredettek.

A szervezetek kérik, hogy az ágazat karácsonyi békéje érdekében a kormány utalja át, és ünnepek előtt érkezzen meg az intézményekhez a 6 milliárd forint.

A végletekig ellehetetlenített intézményeket, az ellátandó lakosok miatt sem lehet tovább hitegetni!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek