2024. 05. 19. vasárnap

Ivó, Milán
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

Botrányos munkakezdés

A MÁV-elnök kinevezéséig vezette azt a céget, amellyel később a vasúttársaság szerződött

Andrási Miklós MÁV-elnökké történt kinevezése után a vasúttársaság szerződést kötött azzal a céggel, amelynek Andrási volt az igazgatója – értesült lapunk. A Bajnai-kormány egyébként éppen az új MÁV-vezértől várta az állami társaság rendbetételét.

A Magyar Nemzet birtokában lévő vállalkozási szerződés szerint a Grid CEE Tanácsadó Zrt. öt és fél millió forint plusz áfáért vállalta a szakértői közreműködést a MÁV villamosenergia-ellátó tevékenységének önálló társaságba történő kiszervezésében. A szerződés egyik pontja értelmében a vállalkozás kijelentette, hogy a MÁV-tól független, befektetéseiben nem érdekelt, és nincsenek a két társaság viszonyában összeférhetetlenségi okok. A MÁV pedig vállalta például, hogy a Grid által tervezet formájában kiadott írásos vagy szóbeli jelentésekre, prezentációkra, következtetésekre és tanácsokra nem támaszkodik . A szerződés szerint ebben azért állapodott meg a két cég, mert a tervezeteken további munka vagy változtatás válhat szükségessé . A Grid Zrt. egyébként elsősorban vezetői, pénzügyi, befektetési és adótanácsadással, pénzügyi vállalkozások alapításával foglalkozik.
    Andrási Miklóst, a Grid Zrt. korábbi igazgatóját Hónig Péter közlekedési miniszter idén július 1-jén nevezte ki a MÁV elnökévé, hogy a közösségi közlekedés társadalmi elismertségét visszaszerezze, megteremtse a cég iránti bizalmat, és piaci szemléletet alakítson ki. A kormány jövőre 40 milliárd forintot akar spórolni a közösségi közlekedésen, az elnök-vezérigazgató feladata a társaság ennek megfelelő átalakítása, a MÁV-csoport finanszírozhatóságának megteremtésével, az állami pénzből finanszírozott Volán- és vasúti közlekedés párhuzamosságának megszüntetése.
    Ellenáll a MÁV. Bár parancsba kapta a közlekedési minisztertől, hogy ne igényelje vissza a 2004-2005. évi áfaarányosítási szabály miatt bennragadt forgalmi adót, a MÁV igazgatósága tegnap úgy döntött, hogy a felügyelőbizottságra bízza a döntést. A testület szerint ha nem igényelnék vissza a forgalmi adót, akkor hűtlen kezelés bűnébe esnének. (J. Gy.)

 

OTS

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek