2024. 04. 30. kedd

Katalin, Kitti
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Az államfő az Alkotmánybírósághoz fordult két törvény miatt
Az államfő az Alkotmánybírósághoz fordult két törvény miatt

Az államfő az Alkotmánybírósághoz fordult két törvény miatt

Az államfő az Alkotmánybírósághoz fordult két törvény miattSólyom László köztársasági elnök megküldte az Alkotmánybíróságnak véleményezésre a magánnyugdíjról és intézményeiről szóló törvényt, valamint a közoktatási törvény módosításáról szóló jogszabályt hétfőn. Az államfő leszögezi: a magánnyugdíjpénztár tagjainak jogai az alkotmány értelmében tulajdonnak tekintendők. A tulajdon alkotmányosan korlátozható, de csak akkor, ha a korlátozás arányban áll az azt szükségessé tevő közérdekkel. Sólyom László szerint a magánnyugdíjrendszer hosszú távon fenntartható, átlátható működése közérdek, azonban lehetőséget kell adni a kötelező társadalombiztosításba való visszalépésre. Miután ezt a törvény nem biztosítja, az államfő szerint sérti a tulajdonhoz való jogot.

Az Országgyűlés tavaly december 14-én 188 igen, 143 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadta el az új magánnyugdíj-biztosítási rendszert, a változtatás részletesen szabályozta a magánnyugdíj-pénztárak átalakítási folyamatát, amelynek végén, 2013 januárjától a pénztártagok már az új típusú magán-nyugdíjbiztosító részvénytársaságok tagjai lesznek. A törvényre a szocialista képviselők mellett igennel szavazott nyolc fideszes, egy szabad demokrata és három független képviselő.

A jogszabály valamennyi magánnyugdíjpénztárnak lehetőséget ad egy szabadon kiválasztott intézménybe történő beolvadásra. A jelenlegi magánnyugdíj-pénztári tagok egyéni számláján felhalmozott megtakarítás pedig teljes egészében átkerül a magán nyugdíjbiztosító részvénytársaságnál vezetett egyéni számlára.

A Fidesz elnöksége december 17-én arra kérte az államfőt, fontolja meg előzetes normakontroll kérésének lehetőségét az Alkotmánybíróságnál (Ab) az új magánnyugdíj-biztosítási rendszerről szóló törvénnyel kapcsolatban.

Szijjártó Péter, a párt elnöki stábjának vezetője közölte: egy Fidesz-kabinet meg fogja szüntetni azt a „tarthatatlan helyzetet”, hogy az embereket kizárják a saját, nyugdíjcélú megtakarításaik feletti rendelkezésből.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek