2024. 05. 19. vasárnap

Ivó, Milán
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

Mit tett Önért az EU az elmúlt év során?

Az Európai Bizottság ebben az évben is összeállította multimédiás évkönyvét, amely az Európai Unió által az elmúlt év során elért legfontosabb eredmények közül mutat be néhányat. Az évkönyv olyan sikertörténetek gyűjteménye, melyek esetében az uniós fellépés a polgárok számára kézzelfogható eredményeket hozott; a témák számos területet érintenek a demencia új kezelésére vonatkozó kutatásoktól a gazdasági válság hatásainak mérséklésére irányuló intézkedésekig.

„Az évkönyvben szereplő példák egyértelműen mutatják, hogy az EU működése számos kedvező és látható eredményt hoz, melyeket polgárként, fogyasztóként és munkavállalóként a mindennapokban is megtapasztalhatunk” – mondta Margot Wallström, az Európai Bizottság alelnöke, az intézményi kapcsolatokért és kommunikációs stratégiáért felelős biztos.

 

Az ebben az évben bemutatott tíz téma a következő:

*A gazdasági fellendülés útjának egyengetése – Az EU és tagállamai komoly erőforrásokat mozgósítottak annak érdekében, hogy a gazdaságot talpra állítsák, és megvédjék polgáraikat.

*Kapcsolattartás olcsóbban – Az európaiak mobiltelefonjukkal könnyebben és olcsóbban tudnak kapcsolatot tartani az EU arra irányuló erőfeszítéseinek köszönhetően, hogy biztosítsa a költségek lefaragását és a kapcsolási díjak olcsóbbá tételét.

*Erőforrások egyesítése a demencia elleni küzdelemhez – Az EU 62 milliárdos, az innovatív gyógyszerek kutatására irányuló kezdeményezése kapcsolatot épít ki az ipar és a kutatás világa között, hogy biztosítsa a gyorsabb átmenetet a tudományos újítások és az új gyógyszerek forgalomba hozatala között.

*Az éghajlatváltozás problémájának kezelése – Az EU lehetővé tette, hogy 32 millió tonna szén-dioxiddal kevesebb kerüljön a levegőbe mindössze azáltal, hogy lecseréljük az izzóinkat.

*Harc az éhezés ellen a világ legszegényebb országaiban – Amint azt az egymilliárd eurós élelmiszerfinanszírozási eszköz példája bizonyította 2009-ben, az EU az egész világon foglalkozik a szegénység és az éhezés problémájával.

*A környezet védelme – Annak érdekében, hogy a környezetet a lehető legjobb állapotban megőrizze, az EU új szabályokat vezetett be a benzinből vagy a növényvédő szerekből származó káros szennyező anyagok mennyiségének csökkentése érdekében.

*Európa újjáépítése a katasztrófa sújtotta területeken – Az EU országai gyors segítséget nyújtanak egymásnak, amikor valamelyiküket természeti csapások sújtják, ahogy ez 2009-ben az abruzzói földrengés után is történt.

*Garancia a banki ügyfeleknek – Az EU a polgárok és a vállalatok érdekében megteremtette az egységes piacot; most azt biztosítja, hogy a bankok tisztességes feltételeket kínáljanak ügyfeleiknek.

*A szárazföldi és vízi állatok védelme – Az EU illegálisnak minősítette a fókákból készített termékek forgalmazását, valamint új cselekvési tervet javasolt a cápák megmentése érdekében.

*Az internetes vásárlás zavartalanságának biztosítása – Az EU szigorú intézkedéseket hozott az olyan honlapok esetében, amelyek nem biztosították a vásárlóknak az uniós jogszabályok értelmében őket megillető jogokat.

A multimédiás formátum biztosítja, hogy a polgárok a tájékoztatót online is elérhetik, ahol a témákat kísérő rövid videofelvételt is megtekinthetik. Az évkönyv a következő címen érhető el: http://ec.europa.eu/snapshot .

A kiadvány nyomtatott változata hamarosan elérhető lesz az EU 22 hivatalos nyelvén.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek