2024. 05. 7. kedd

Gizella
1 EUR 389 HUF
1 GBP 453 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • EUROVOTE+: Magyarokat is próbaszavaztatnának európai kutatók

EUROVOTE+: Magyarokat is próbaszavaztatnának európai kutatók

Több ország választási rendszerén tesztelhetjük, mit ér a szavazatunk

Tudományos játékra invitál a világ politikatudomány-kutatóinak, társadalomtudósainak egy csoportja – köztük magyar szakemberek is: olyan weboldalt hoztak létre, amelyen próbaszavazatunkat online leadva megnézhetjük, más európai országok választási rendszerei szerint hogyan érvényesülne politikai akaratunk.

Az EUROVOTE+ célja, hogy a május 22-25. között zajló európai parlamenti választások közeledtével tanulmányozzon és teszteljen különféle európai szavazati rendszereket. Vizsgálják többek között, van-e a jelenleginél jobb uniós választási szisztéma, és hogy a választókat hogyan befolyásolják az alkalmazott szabályok. A különleges online kísérletbe bárki bekapcsolódhat – akár magyar nyelven is – a http://eurovoteplus.eu címen.

Az Európai Unió parlamentjébe minden tagállam küld képviselőket – Magyarország például 21 EP-képviselőt -, de megválasztásuk módja országonként igen eltérő is lehet, és ennek következtében a megválasztott képviselők motivációi is változatosak. Bizonyos pontok, mint például a szavazás titkossága, a nők és a férfiak egyenlőségének biztosítása, kötelező érvényűek az Unióban, de olyan gyakorlati szabályok is egyeznek, mint a közvetlen és általános választás, az arányosság szabálya, az öt évre szóló mandátum. Mindazonáltal minden ország szabadon dönthet a szavazási rendszer számos fontos jellemzőjéről. Néhány ország például régiós körzetekre osztja fel területét, míg más országok egyetlen országos körzetet használnak. Bizonyos országokban, így Magyarországon is, a szavazók „zárt” pártlistákra szavazhatnak, olyan értelemben, hogy egy olyan pártlistára szavaznak, amelynél nincs beleszólásuk a párt által megadott jelöltek sorrendjébe. Más országokban (pl. Lettország), amellett, hogy egy pártra szavaznak, a választók befolyásolni tudják a jelöltek sorrendjét. Néhány más országban (pl. Luxemburg) a szavazók szavazhatnak különböző pártlistán szereplő jelöltekre is. 
Az EUROVOTE+ projektnek több célja is van: egyfelől létrehoz egy tudományos igényű tanulmányt a szavazási viselkedésről, másrészt véleményeket gyűjt az Európában zajló szavazási folyamatokról, és végül informálni kívánja a nagyközönséget, hogy melyik európai országban milyen szabályok szerint választják meg az Európai Parlament képviselőit.
„Az EUROVOTE+ ugyan játéknak sem rossz, de ennél sokkal fontosabb, hogy a kutatás eredményeit figyelembe véve egy-egy ország olyan választási szisztémát választhat, amely a legjobban megfelel a lakosság igényeinek és ugyanakkor a lehető legdemokratikusabb eredményt hozza. Közgazdászként rendszeresen vizsgálunk, értékelünk hasonló konfliktusos területeket, és az egyik legizgalmasabb terep pont a választások kapcsán felmerülő kérdések, amelyekről nemrégiben is tettünk közzé tanulmányt.” – mondta dr. Kóczy Á. László közgazdász-matematikus, az MTA-KRTK „Lendület” Játékelméleti Kutatócsoportjának vezetője, a projekt magyarországi kapcsolattartója.
Jelenleg minden EP-képviselőt országos vagy régiós alapon választanak. Elképzelhető lenne azonban, hogy néhány képviselőt közvetlenül választhasson az összes európai polgár, mintha mind egyetlen választókerületet alkotnának. Erre már születtek is javaslatok, de egyelőre csupán elméleti felvetésről van szó. Az EUROVOTE+ honlapon a kutatók lehetővé tették azt is, hogy a létező EP-képviselők mellett 10 további képviselőt egy ilyen, az európai határokon átnyúló választókerület szavazói választhassanak ki 7 pártlistából, amelyek mindegyikén 10 jelölt szerepel.
Az eurovoteplus.eu már jelenleg is fogadja az érdeklődőket, a részvétel teljesen anonim és célja kizárólagosan a nyilvános tudományos kutatás.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek