2024. 05. 21. kedd

Konstantin
1 EUR 385 HUF
1 GBP 451 HUF

Tavaly 9,4 milliárd volt az adókülönbözet

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatóságán Farkas Ágnes ellenőrzési igazgatóhelyettes, és Olasz András igazgató összegezte az elmúlt évet a mai sajtótájékoztatón. Összesen 9,4 milliárd forint volt 2010-ben a megállapított adókülönbözet és a hozzá kapcsolódó bírságok és késedelmi pótlékok együttes összege, amelyet 13445 ellenőrzés keretében derített föl az adóhivatal.

Tavaly kiemelt feladatuk volt az adóelkerülés különböző formái elleni fellépés.Bár a vizsgálatok darabszáma csökkent, 2009-hez képest mégis nőtt – 74-ről 81%-ra – az adókülönbözet-megállapítással zárult utólagos ellenőrzések aránya. Az ellenőrzési eredményességhez  nagymértékben hozzájárult a kiválasztási kockázatelemzési tevékenység. Egyre inkább előtérbe kerül a kockázatelemzésben az adózók környezetének, kapcsolati hálózatának figyelembevétele is. A tendencia maradt az előző évekhez hasonló: a legtöbb esetben tudatosan akadályozzák az adóhatóság munkatársait az ellenőrzésben, elérhetetlenséggel, iratanyag-hiánnyal – a legtöbbször adószám-felfüggesztés és bírság jár érte.

Megyénkben 2010-ben 1724 társas vállalkozás alakult jogelőd nélkül, ami 3%-al kevesebb az előző évihez képest. Az ő ellenőrzéseiknél elsősorban hiányosságokat tártak fel, ám 23%-uknál maga az ellenőrzés is meghiúsult, ugyanis az adózót egyszerűen nem találták meg. A vállalkozások további figyelésére is nagy hangsúlyt fektetnek: az adóhatóság ellenőrzi azokat, akik többször változtatnak székhelyet, tulajdonost, elmulasztják a bevallásukat benyújtani, vagy évek óta veszteségesen működnek,-mondta az igazgatóhelyettes.

Szintén kockázatos adózói magatartásnak ítéli meg az adóhatóság az úgynevezett adóminimalizálást, vagyis amikor nagy összegű forgalom lebonyolítása mellett az adózó bevallásában minimális adófizetési kötelezettség jelenik meg. Az ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy gyakran körbeszámlázás, vagy fiktív számlázás áll a háttérben, az ebben a körben végzett ellenőrzések 90%-a tárt fel adókülönbözet-megállapítást.2010-ben egyes tevékenységi köröket kiemelten kezeltek, ezek közé tartozott például az őrző-védő szolgáltatás, melynek ellenőrzése során több adónemben is tártak fel jelentős visszaéléseket, a tapasztalatok szerint az alvállalkozói láncolatok kiépítésének célja az adófizetési kötelezettség elkerülése. Jellemző ebben a körben a bejelentés nélküli foglalkoztatás, valamint a bevallási, adó- és járulékfizetési kötelezettség elmulasztása.

– Vagyongyarapodási vizsgálatot tavaly az előző évekhez képest szűkebb körben és célirányosabb kiválasztás alapján végeztek, egy ellenőrzés során a revizorok átlagban 6,5 millió forintos adókülönbözetet állapítottak meg, ami 78%-al több az előző évhez képest. Ez ebben az évben is folytatódik, de nem a mennyiség a cél, mondta Olasz András, az igazgatóság vezetője.  A 2011-es tervekről szólva elmondta,hogy szeretnék maximálisan kihasználni a vámhivatallal történt integráció előnyeit.A két szervezet most már olyan jogosítványokkal és törvényi felhatalmazással, eszközrendszerrel rendelkezik így, ami megkönnyíti a jogsértések tettenérését és a gyors beavatkozást. Aki csal, és adót kerül el, az az egész társadalmat károsítja meg, ugyanakkor a jogkövetően működő vállalkozásokat hátrányba hozza, akár tönkre is teheti, mert jogtalan versenyelőnyhöz jut.
Még nagyobb hangsúlyt fektetnek a kockázatkezelésre, és a kockázatos adózói körök ellenőrzésére, ilyen a fiktív vállalkozások kiszűrése. Továbbviszik a korábbi évek ellenőrzési tapasztalatait, és ellenőriznek ott, ahol nagy összegű hátralék képződik, transzfer szerepkört lát el a cég az EU tagországokkal folytatott kereskedelemben, tartós veszteség mellett működnek, vagy ahol felmerül a csalásban való részvétel gyanúja.Kiemelt új feladatok többek között a KKv szektorban is a kapcsolt vállalkozások közötti ügyletek ellenőrzése, a reklámköltségek elszámolásának, a tőzsdei ügyleteknek a vizsgálata.Az ellenőrzéseknél nem a büntetés a cél,- ahol nem szándékos bűncselekményről van szó – hanem a jogkövető magatartásba való visszaterelése az ügyfélnek. Ebben az évben a főbb tevékenységi körök, amelyeket ellenőriznek majd:élelmiszergyártás, erdőgazdálkodás,építőipar,pénzügyi tevékenység, nagykereskedelem, gépjármű kereskedem, és már előkészülnek a következő évekre, ahol majd terítékre kerül a munkaerőpiaci szolgáltatás, a reklám és piackutatás, a vendéglátás is.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek