2024. 05. 4. szombat

Mónika, Flórián
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF

Nagytérségi központként működne a borsodi kórház

A Miskolcon működő Borsod megyei kórháznak nagytérségi szakmai szerepe van – jelentette ki Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár országjáró körútja keretében pénteken, a borsodi megyeszékhelyen. Szócska Miklós a tervezett egészségügyi fórum előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a nagytérségben munkamegosztást kell kialakítani, mert bizonyos teljes körű ellátások egy megyében nem, de egy nagytérségben fenntarthatóan működtethetők. Mint közölte, az egészségügy átalakítását célzó Semmelweis-terv keretében folytatott országjáró körút nógrádi, hevesi és Borsod megyei állomásán ismertette a helyi politikusokkal, döntéshozókkal, intézményfenntartókkal, vezetőkkel, hogy a terv mit is jelent, miként alakul át a klinikai, gazdasági együttműködés feltételrendszere a következő évben.

Hangsúlyozta: az új terv a betegek számára egyértelmű lesz, könnyen átláthatják, milyen ellátáshoz hol juthatnak hozzá. Emellett egyszerűbb és biztonságosabb is lesz, vagyis hozzá is jutnak a megfelelő ellátáshoz, mert jelenleg „irányítás nélkül, tanácstalanul bolyonganak a rendszerben”.

A Borsod megyei kórházban folytatott egyeztetés kapcsán közölte: a megyében jól működik például az energia-beszerzési modell, amely példaként szolgálhat más intézmények számára is. Kiemelte az önkéntes közbeszerzési társulási kezdeményezéseket is, amelyeket a jövőben szeretnének előtérbe helyezni, végig vezetni az egészségügy rendszerén, hogy egyrészt az adósságok kezelésére, másrészt a bérekre mozgósítani tudják a rendszerben meglévő tartalékokat.

Szócska Miklós kitért arra is: nagyon nehéz kiheverni, hogy az egészségügyi közfinanszírozást az össztermék 5,5 százalékáról 4,3 százalékra „vitték”, mindezt „egy ilyen gazdasági világválság körülményei között” elég nehéz rövid időn belül pótolni. Személyes munkacéljaként említette, hogy a „visegrádi négyek átlagát elérjük egy néhány éves perióduson belül”, azért is fordultak a rendszerben még meglévő tartalékok felé, mert például a bérek kezelésére, a munkaerő megtartására most kell mozgósítani a forrásokat.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy az idei forrás több mint a tavalyi, épp ezért bízik abban, hogy a nehézségek ellenére a „napi túlélési kényszer” nem lesz olyan éles ebben az évben. Az államtitkár az egri kórházban tapasztaltakról azt mondta: „Eger az egészségügyi polgárháborúnak az epicentruma volt, ami az elmúlt években az országban zajlott. Az szemmel látható, hogy egy ilyen konfliktus egy generációra megosztja a térség polgárait”.

Úgy fogalmazott: lát sürgős beavatkozási pontokat, de tapasztalata szerint megfogalmazódik egyfajta közös elképzelés az intézmények közötti együttműködés lehetőségeiről.
(fidesz.hu)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek