2024. 07. 3. szerda

Kornél, Soma
1 EUR 396 HUF
1 GBP 467 HUF

Megalakult a Diósgyőri Anyagtudományi és Technológiai Innovációs Klaszter

A diósgyőri iparterületen működő 25 gazdasági társaság, az Önkormányzat és a Bay Zoltán Közalapítvány két helyi kutatóintézetének összefogásával 2010. március 16-án megalakult a Diósgyőri Anyagtudományi és Technológiai Innovációs Klaszter (DATIK). A hosszú idő óta várt, példátlan összefogással létrejött együttműködés sikerrel kecsegtet, célja az iparterület revitalizációjának előmozdítása és a területen működő társaságok versenyképességének javítása, innovatív fejlesztések és együttműködések generálása.

Páratlan összefogás

Miskolc diósgyőri városrészének nagy kiterjedésű, a volt DAM és DIGÉP területét magába foglaló iparterületének fejlesztésére számos törekvés irányult az elmúlt években. Ezen kezdeményezések azonban kisebb-nagyobb eredményeik ellenére nem hozták meg a várt áttörést sem a területen működő cégek, sem a város életében.

Ez év januárjában azonban újabb kezdeményezés látott napvilágot, amely a klaszteresedés oldaláról kínálkozó előnyök megragadásával, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával sikerrel kecsegtet. A területen működő gazdasági társaságok közötti, eddig példátlan összefogás eredményeként 2010. március 16-án a miskolci városházán ünnepélyes keretek között megalakult a Diósgyőri Anyagtudományi és Technológiai Innovációs Klaszter (DATIK).

Az eseményen az iparterületen működő számos cég képviselője mellett részt vett Káli Sándor, Miskolc polgármestere, Dr. Tompa Sándor, a városrész képviselője, illetve a BAY–LOGI és BAY–NANO Kutatóintézetek képviselői. A klaszter alapító okiratának sajtónyilvános aláírását követően zárt ajtók mögött sor került a klaszter első taggyűlésére is, a klaszter alapszabályzatának elfogadására, a klaszter bizottság megválasztására.

 

A klaszter törekvései

A DATIK tagjai elkötelezettek a komoly ipari tradíciókkal rendelkező diósgyőri iparterület rehabilitációjában, a területen működő, az ágazatban kiemelkedő szaktudással rendelkező társaságok együttműködésén keresztül az ágazat versenyképességének javításában, regionális kisugárzású innovatív fejlesztések, együttműködések létrehozásában.

A szervezet nagy feladat előtt áll, hiszen az aláírók újra életre akarják kelteni az ipari területeket, bíznak a jelenleg használaton kívüli részek, az ingatlanok forgalomképességének, értékének növelésében. A földrajzilag és ágazatilag is erősen koncentrált együttműködés célja hosszútávon sikeres „fürtösödéssel” újra életet vinni a diósgyőri ipari területre, a nagy múltú honos kultúra bázisán magas innováció tartalmú fejlesztések megvalósításán keresztül az iparág versenyképességét erősíteni és ezen keresztül hozzájárulni a munkahelyteremtéshez.

A Klaszter tervei között szerepel közös és egyedi fejlesztési pályázatok előkészítése, az iparterületek városi integrációjának javítása, a területek szabályzási állapotának fejlesztése, a DAM terület esetében ipari parki státusz elérése, közös tudás- és információs adatbankok létrehozása.

Emellett, a Klaszter menedzsment feladatait ellátó az X-Novum Kft. és a BEDIK Benchmark Központ támogatásával a Klaszter tagjai benchmarking tevékenységbe is bekapcsolódhatnak. Így a legjobb gyakorlatok megismerésével lehetővé válik számukra a költséghatékonyabb működés kialakítása, egyéni versenyképességük javítása.

DATIK alapítók

DIGÉP terület


1. Axicon Kft.

2. Bamli Művek Kft.

3. Dekgép Kft.

4. DIGÉP Ipari Park

5. DVK Gépgyár Kft.

6. ENH Zrt.

7. Nordker-M Kft.


DAM terület


8. Acélgyűrű Kft.

9. Boskrom Kft.

10. Bőrműves Bt.

11. DAM 2004 Kft.

12. DINAS Kft.

13. ED-Vascentrum Kft.

14. Esztima ’95 Kft.

15. Fémszercoop Kft.

16. Filek Kft.

17. Hámor Zrt.

18. Nagy-Bükk Bt.

19. Pannon Nyílászáró Centrum Kft.

20. T-Bázis 2004 Bt.

21. Technoplast McD Kft.

22. Tégely Bt.

23. Tenzor 2000 Kft.

24. Timkó és Társa Kft.

25. UNIT – ING Kft.


MISKOLC MJV Önkormányzata

26. Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata

Bay Zoltán Közalapítvány kutatóintézetei

27. BAY – NANO Kutatóintézet

28. BAY – LOGI Kutatóintézet

Klaszter menedzsment

29. X-Novum Kft.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lóra, magyar, lóra!
Lóra, magyar, lóra!(Arany János) Tisztelgés a Párizsi Olimpiai Játékok előtt ifj. Vastagh György mezőhegyesi lovas szobraival, Molnár-C. Pál lovas …
„Elf Bar” roadshow
Tavasszal közel nyolcszáz fiatalt szólított meg országjáró körútján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága a NAV Képzési, Egészségüg…