2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Élősködők a fémkereskedelemben

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fémkereskedelmi hatóságként folyamatos ellenőrzéseket végez. A pénzügyőrök egy ellenőrzéssorozatban bukkantak rá olyan magánszemélyekre, akiknek nehéz anyagi körülményeit használták ki az elkövetők.

Az egyenruhások olyan magánszemélyeknek néztek utána Bács-Kiskun vármegyében, akik a NAV adatbázisai alapján jelentős mennyiségű fémhulladékot adtak le a vizsgált időszakban. A nyilvántartás szerint három személy több tízezer kilogrammot vitt a fémkereskedőhöz. Az ellenőrzéskor kiderült, hogy a fémhulladék valódi tulajdonosai – kilétük elfedése érdekében – nehéz anyagi helyzetben lévő embereket használtak fel a leadásra, ezzel igyekeztek elkerülni, hogy saját adataikat a fémkereskedő bejegyezze a nyilvántartásaiba. A kimagasló mennyiségű hulladékért kapott vételárat bezsebelték, a közreműködőknek pedig csak pár ezer forint „aláírási pénzt” adtak.

A fémüzlet összességében veszteséggel zárult, fémkereskedelmi törvénysértés miatt velük szemben is eljárás indult, így akár több millió forint bírságra is számíthatnak.

Figyelem! A fémkereskedelmi szabályok szerint természetes személy saját ingatlanán legfeljebb három köbméter olyan fémhulladékot tárolhat, ami egyértelműen az ingatlanához köthetően keletkezett. Kizárólag saját tulajdonú fémhulladék értékesíthető fémkereskedelmi engedély nélkül fémkereskedő részére, illetve adható át koncesszori fémkereskedőnek.  Az ellenszolgáltatásért (pl. ház körüli munkáért, telekrendezésért stb.) cserébe kapott fémhulladék megszerzése felvásárlásnak minősül.

 A koncessziós hulladékgazdálkodási rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan módosult a fémkereskedelmi szabályozás is.  2023. július 1-jétől a természetes személyek vegyesen és elkülönítetten gyűjtött települési hulladék részét képező fémhulladékai (háztartási fémhulladékok), valamint a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékek fémhulladékai (pl. fém italdobozok, aludobozok, flakonok, fém csomagolási hulladékok, elem, akkumulátor hulladékok stb.) kizárólag koncesszori fémkereskedő vagy hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet végző koncesszori alvállalkozó részére adható át! 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Elindult a dohány-kontroll
Július elején megindult a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága – a…

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…