2024. 05. 19. vasárnap

Ivó, Milán
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

Lezárult a Miskolc Holding és tagvállalatainak vizsgálata+ Videó

Ma tájékoztatta a sajtót Kriza Ákos Miskolc polgármestere, hogy véget ért a könyvvizsgálat a Miskolc Holding Zrt.-nél, és az önkormányzat tagvállalatainál.

A könyvvizsgálók két hónapon át dolgoztak a Holding-tagvállalatok átvilágításán, hogy az új városvezetés valós képet kaphasson a cégek vagyoni helyzetéről.
Tizenhét olyan ügyet találtak, amely büntetőjogi felelősséget vet fel 1,753 milliárd forint értékben, – ezek közül három ügy, amely a MIK ZRt.-hez kötődik, már nyomozati szakaszban van – és harminchat olyan megállapítást tettek, amelyek szintén súlyos következményekkel járhatnak.Negyvenegy esetben pedig a jó erkölcsbe ütköző kifizetéseket találtak, amelynek értéke 1,11 millárd forint.
A legnagyobb gond, – a polgármester szerint- hogy a város legnagyobb gazdasági szereplőjének számító Miskolc Holding 2010-re 170 százalékban eladósodott, és a cégcsoport jelenlegi helyzete azt mutatja, hogy a Miskolc Holding alapításakor megfogalmazott stratégiai célok közül szinte egy sem valósult meg. Sem az önkormányzati vagyon hatékony működtetése (hiszen közel kétszerese a kötelezettség a Holdin-vagyonhoz képest), sem az egységes vállalatirányítás és kontrolling, sem a vállalatok közötti lehetséges együttműködés gazdaságossági hatásainak kihasználása. A szerződések áttekintése után az állapítható meg, hogy a Holding vállalatcsoportot a felelőtlen döntések elkendőzésére használták.

Összegzésként elmondható: a Holdingot irányítói kirakatszervezetként működtették. Formálisan ugyan utaltak a stratégiai célokra, ám a gyakorlatban mégis figyelmen kívül hagyták az Önkormányzat által írásba foglalt célokat. A társaságok működését, gazdálkodását a részleges szabályozatlanság, sokszor a pazarlás, az irracionalitás, a tulajdonosi szemlélet hiánya jellemezte. A felelőtlen és átgondolatlan kötelezettségvállalásokkal kockára tették Miskolc és a miskolciak vagyonát.

Miskolc új városvezetésétől a Miskolc Holding igazgatósági és felügyelő testületei feladatként azt kapták, hogy a jogszerűtlen, vagy vitatható kifizetéseket vizsgálják felül, és tegyék meg a szükséges jogi lépéseket az indokolatlan kifizetések tisztázására.

A Holdingon keresztül a várost és a miskolciakat összességében több milliárd forint kár érte, amely pénz visszaszerzését Miskolc új városvezetése elsődleges fontosságúnak tartja.

Mint ahogy azt is, hogy a Miskolc Holding vállalatcsoport jövőbeni működését úgy alakítsák át a cégcsoport vezetése, hogy az a miskolciak érdekét képviselő Önkormányzat képviselő-testülete számára átlátható legyen. A legfontosabb cél, hogy a Miskolc Holding a jövőben a közérdeket szolgáló, a közjót mindenkor figyelembe vevő, gazdaságosan és hatékonyan működő vállalatcsoporttá alakuljon.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek