2024. 02. 22. csütörtök

Gerzson
1 EUR 388 HUF
1 GBP 453 HUF

10 napos rendezvénysorozattal RAJTolt a Don Bosco Sportközpont Kazincbarcikán

„LÉGY VIDÁM ÉS TEDD A JÓT!”

Mintegy 2 milliárd forintos beruházás eredményeként jött létre a kazincbarcikai Don Bosco Sportközpont, amely 2016. szeptember 2-án nyitotta meg kapuit. A szalézi szerzetesrend által megálmodott 3000 négyzetméteres központ legfőbb célja az lesz, hogy az úgynevezett „Don Bosco megelőző módszerrel” a vidámság jegyében a szabadidő hasznos eltöltésére ösztönözze a fiatalokat. A sportközpontban két középiskola testnevelés óráit tartják majd, de ugyanúgy nyitva lesz a városlakók számára sport és szabadidős tevékenységek eltöltésére is. A nyitóünnepségen részt vett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is.

 

A létesítmény megnyitása apropóján rendezett 10 napos eseménysorozat részeként színpadra lép többek közt a fiatalok körében oly népszerű Wellhello nevű formáció is, de látványos újcirkuszi produkcióval, színházi előadásokkal, koncertekkel és egyéb kulturális, valamint sporteseményekkel is találkozhatnak az érdeklődők. A színes programcsomagban minden korosztály megtalálhatja a kedvére való csemegét.
Egyházi kezdeményezésre, kormányzati támogatással jött létre a mintegy 2 milliárd forint összköltségű, szalézi szerzetesrend alapítójának nevét viselő Don Bosco Sportközpont Kazincbarcikán, amely a térségben egyedülálló multifunkcionális létesítményként, modern eszközökkel felszerelten és wifi elérhetőséggel ellátott, legfőképpen a fiatalok által is kedvelt úgynevezett „agóraként” kíván működni. A kezdeti tervek, amelyek akkor még a szerzetesrend által fenntartott két tanintézmény, a Don Bosco Szakképző Iskola, valamint a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium diákjai számára felépített tornatermet jelentették, végül igazi közösségi térként öltöttek testet. A Sportközpont létrehozásával a szaléziak célja az volt, hogy egyrészt az úgynevezett „Don Bosco megelőző módszer” jegyében a vidámság és a szabadidő hasznos eltöltésével neveljék és oktassák a fiatalokat, egy olyan helyet teremtsenek, ahol derűs légkörben vidáman beszélgethetnek egymással fiatalok és felnőttek, művelődhetnek, jó barátságban és hangulatban tölthetik el együtt szabadidejüket a városlakók. A 3000 négyzetméteres alapterületű Don Bosco Sportközpont nemcsak a két iskola mindennapos testnevelési és diáksportköri foglalkozásainak ad majd otthont, hanem méretének, kialakításának köszönhetően számos olyan teremsportág gyakorlására is lehetőség nyílik, amelyre eddig a térségben nem volt lehetőség. A modern épületkomplexumban a küzdőtéren kialakított szabványméretű kosár-, kézi-, röplabda- és futsal pályák mellett közösségi és rekreációs terek – bowling és fallabda pályák, edzőterem, szauna, információs fal, szabadidős terasz, büfé és egy 300 fős rendezvényterem is rendelkezésre áll majd. A mobil lelátósorokkal összességében 900 fős ülőhely áll rendelkezésre. Ilyen jellegű és méretű sportlétesítmény, amelyben akár nemzetközi mérkőzések, versenyek is megrendezhetők, legközelebb Miskolcon van, így tehát abszolút hiánypótló az intézmény.
P. Vitális Gábor SDB, kazincbarcikai plébános, a szaléziak tartományfőnöki helyettesének elmondása szerint az átadott intézmény a reggeli óráktól kezdve körülbelül 16 óráig a két iskola tanulói számára megtartott testnevelés-oktatásnak ad otthont, ezt követően pedig a városlakók „vehetik birtokba” a csarnokot, míg a közösségi és rekreációs terek már a délelőtti óráktól egészen késő estig nyitva állnak a nagyközönség számára.
A Don Bosco Sportközpont átadása alkalmából szervezett nagyszabású programdömping során nemcsak formabontó tanévnyitón vehettek részt a diákok és a meghívottak, amelyen Caramel és Szabó Balázs bandája gondoskodott az emlékezetes tanévkezdésről, hanem egyebek mellett olyan nagynevű színházi társulatok, mint az Experidance Produkció és a Magyarock Dalszínház is bemutatkozik. A többnapos rendezvény alatt pedig körtúrák keretében ismerkedhetnek a vendégek a környéken egyedülálló sportkomplexummal, miközben számos olyan kulturális és sporteseménybe is betekinthetnek, mint a Don Bosco Nemzetközi Röplabda Kupa, Kézilabda Show, vagy a Középiskolások Sport és Ügyességi Vetélkedője, amelyen együtt szurkolhatnak kicsik és nagyok.
A Don Bosco Sportközpont Kazincbarcikán 2016. szeptember 1-jén kezdődő, 10 napon át tartó programsorozattal, izgalmas produkciókkal, tartalmas beszélgetésekkel, és a szeptember 2-án megtartott ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is kitárta kapuit az érdeklődők előtt, gyakori és vidám hangulatú viszontlátás reményében.

Fotó:Orosz László

Frissítve: 20.13

Sportközpontot avattak Kazincbarcikán – BŐVÍTETT

Kazincbarcika, 2016. szeptember 2., péntek (MTI) – Elkészült a Szalézi Rend Don Bosco Sportközpontja Kazincbarcikán, a mintegy kétmilliárd forintos, állami és egyházi költségből megvalósult létesítményt pénteken adták át a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban.

 

Az avatáson Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter felolvasta Orbán Viktor levelét.
A miniszterelnök egyebek mellett azt írta: „ha lenne még vagy száz ilyen, munkára és hadra fogható, elszánt közösségünk akkor csodát tehetnénk Magyarországon, olyan csodát, amelyen mindenki meglepődne ebben a mai világban, ahol a kérések, a tervek, a javaslatok túlnyomó többsége személyes önérdekek felé irányul”.
Orbán Viktor levelében szólt arról is, hogy elismeréssel és meghatódva gondol a Szalézi Rendre, és munkájukra, amellyel sok száz kazincbarcikai gyermek életét tarthatják meg, illetve fordíthatják jó irányba.
„Magyarország kormánya szolgálótársként tekint önökre, mert bizonyosan közösen valljuk, hogy a legszívesebben vett szolgálat, amit adhatunk Istennek, ha jót teszünk gyermekeivel” – írta a miniszterelnök.
Lázár János beszédében szintén elismerését fejezte ki a Szalézi Rendnek. Mint mondta, a kormány örömmel támogatta ezt a programot, és megtiszteltetésnek veszi, ha a jövőben is együttműködhet a renddel.
Kitért arra, hogy itt és most egy „hatalmas, sikeres és eredményes” összefogás történt, a baloldali vezetésű Kazincbarcika, a polgári, konzervatív kormány és egy keresztény közösség fogott össze ezért a létesítményért.
Mégiscsak vannak az országban olyan dolgok, amelyért készek és képesek vagyunk összefogni – tette hozzá.
A miniszter úgy fogalmazott: a kormány támogat mindenkit, aki a leszakadáson, a szegénységen változtatni akar, aki az esélyegyenlőségért, a felemelkedésért küzd, „különösképpen támogatjuk a magyar egyházakat, hogy felelősséget vállalnak a felzárkóztatásért”, az oktatásért, a kormány nagy tisztelettel ismeri el munkájukat.
Mint mondta: nem lehet erős Magyarország, ha tűri, hogy a gyengék gyengék maradjanak, a szegények pedig még szegények legyenek. Hozzátette: az általuk képviselt politikai közösség abban hisz, hogy a polgári Magyarország sorsát a magyar polgárság adja meg, ugyanakkor nemcsak a polgárságot akarják támogatni, hanem a polgárrá válás lehetőségét is biztosítani akarják.
Ennek leghatékonyabb módja az oktatás, a felelősséget vállaló oktatás – jegyezte meg.
P.Ábrahám Béla, a Szalézi Rend tartományfőnöke arról szólt, hogy a rend Kazincbarcika mellett elkötelezett, több mint húsz éve jelen vannak a városban, az oktatásban. Most egy olyan közösségi teret építettek, alakítottak ki, amely a fiatalok előtt nyitva áll, segíti tehetségük kibontakozását.
Abban bízunk, hogy a sportnak olyan közösségteremtő hatása van, amely itt érvényesülhet, ugyanakkor ez a csarnok az élsportolóknak is otthont ad, „legyen ez a csarnok a találkozások, a barátság és a közösség tere” – hangoztatta.
Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere beszédében azt emelte ki, hogy ez a létesítmény a városnak olyan kiemelkedő bázisa lesz, amely mind a sportolóknak, mind a kulturális, mind a civil életnek, mind pedig a tanulóknak otthont ad.
„Több évtizedes álma valósult meg a városnak” – tette hozzá.
Demeter Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője – akinek P. Ábrahám Béla megköszönte a sportközpont létrejöttében kifejtett munkáját – felemelő pillanatnak nevezte a komplexum átadását.
A sportközpont megépítése példa arra, hogy milyen felelősséggel és hittel dolgoznak azok a történelmi egyházak, amelyek oktatási intézményeket tartanak fenn, és küldetésüknek tekintik, hogy munkájuk gyümölcsét ne csupán a diákok, de a város és a régió is élvezhessék. A kormány meghallotta az Észak-Borsodból jött kérést, és megmutatta: nemcsak Budapest fontos, hanem a vidék is – fűzte hozzá.
A létesítményt Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg.
A szerzetesek által megálmodott, elsősorban a fiatalok vidám hangulatban történő nevelésének célzatával létrehozott háromezer négyzetméter alapterületű multifunkcionális sportközpont alkalmas nemzetközi kézi-, kosár- és röplabda, valamint futsal-mérkőzések lebonyolítására is. Tanítási időben pedig a térelválasztó függönyöknek köszönhetően három különböző osztály tarthatja testnevelés óráit itt.
A lelátón a mobil, kihúzható széksorokkal együtt 900 ember fér el egyidejűleg. Az alsó szinten található két fallabdaterem, konditerem, szauna, a középső szinten lévő pedig két bowling-pályát és vendéglátó egységeket alakítottak ki.
A Szalézi Rend – amely Kazincbarcikán két iskola fenntartója – az önkormányzattól 61,6 millió forintért vásárolta meg a több mint ötezer négyzetméteres földterületet. A rend mellett a kormány 952 millió forinttal, a Porticus nevű, egyházi intézmények segítségére szakosodott német csoport 300 ezer euróval járult hozzá a csaknem kétmilliárd forintos beruházáshoz.
A pénteki hivatalos megnyitót követően tíz napig tartó – családi sport- és egészségnappal záruló – sport, kulturális, képzőművészeti rendezvénysorozat kezdődött a sportközpontban.

További fotók a galériában

 

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek